HEM

Vällagrade viner – en sann njutning

Klicka på pilen för att läsa mer

Få saker ger så stor tillfredställelse som att få korka upp flaskan man gått och sneglat på i flera år. Andaktsfullt skär man av foliet och torkar rent på ovansidan av korken. När man sedan försiktigt öppnat buteljen och häller upp de första dropparna i glaset för att förvissa sig om att allt är i sin ordning, möts man av en ljuv boquet av multna löv, kaffe, choklad, mörka bär….eller kanske vinäger. Ja det är inte alla viner som passar att lagras. Vad är det egentligen som gör ett vin lagringsdugligt och varför?

Alla olika vintyper går att lagra, röda och vita, stilla och mousserande osv. vinerna måste dock hålla en viss kvalitet för att lagring ska vara positivt för vinet. När vinet lagras sker en liten oxidation inne i buteljen tack vare den lilla mängd luft som finns mellan korken och vinet. För smak och doft innebär det att vinet blir mjukare och rundare i sin natur. Tuffa tanniner rundas av, friska bäraromer förvandlas till balanserade toner av t ex kaffe och jordighet i ett rött vin, eller moget äpple och nötighet i ett vitt vin.

Hur vet man om vinet går att lagra?
Röda viner som är sträva och tanninrika när de är unga kan vara lämpade för lagring. Man måste dock förvissa sig om att det finns en gedigen frukt bakom dessa tuffa toner. Finns det inte det blir det inget kvar när tuffheten i vinet rundats av, vinet upplevs då som tunt och med en fadd smak. En frisk syra är viktigt att man upplever när vinet är ungt. Då syrans framtoning minskar med åren är detta extra viktigt i vita viner. Det är den friska syran som gör Champagne och Rieslingviner mycket lagringsdugliga. Alkohol och socker är båda konserverande. Madeira är ett bra exempel på detta, det söta Sauternevinet är ett annat.

Hur förvarar man sina viner?
Vinet trivs som bäst när flaskan får ligga i ett mörkt och svalt rum, gärna med hög luftfuktighet. Det optimala är 12º Celsius och 70 % fukt. Detta uppnås i speciella vinkylar eller i källare. Naturligtvis har inte alla tillgång till liknande förhållande, men som tur är går det bra att lagra vin hemma ändå. Det finns dock några saker man bör tänka på för att vinet inte ska bli förstört. Det är viktigt att vinet ligger mörkt och stilla. Snurra på flaskan ska man inte göra. Det gör man endast i Champagne när man tillverkar mousserande vin. Det är även viktigt att temperatur är jämn. Vin som förvaras i högre temperatur mognar fortare, därför rekommenderas en sval temperatur för viner som kräver lång lagring. Det bästa stället i en lägenhet är längs ner i en garderob man sällan öppnar. Kylskåpet är döden för all vinlagring. Då kylskåpets motor konstant vibrerar skakar vinet sönder. Både färg och smak faller då ur vinet och bildar fällning på botten av flaskan.

Andreas Kjörling
Sommelier