HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Betraktelser på ett systembolag

Klicka på pilen för att läsa mer

På Systembolaget en torsdagseftermiddag i januari andas ett värdigt lugn. Ingen stressar. De få personer som letat sig hit tycks ha gott om tid att leta bland flaskorna på de färggranna hyllorna.

På Systembolaget på Karlavägen i Stockholm är det endast ett fåtal själar som samsas om utrymmet i en av landets självplockbutiker.

En äldre herre i en luggsliten grå jacka letar bland ölsorterna. Finner någonting från Tjeckien, läser på etiketten, verkar nöjd med sitt fynd och placerar några burkar i sin gråa korg.

In genom den automatiska svängdörren anländer en medelålders dam i svart skinnjacka och blonderat hår. Hon går rakt fram mot hyllan för utgångna produkter. Hon finner en burk med texten ”semester”. Och den är säkert snart slut, varför hon låter ett par burkar slinka ner i hennes korg.

Med bestämda steg fortsätter hon mot hyllorna med bag-in-box viner, och väljer en spansk 3-liters förpackning som står i lagom höjd för hennes 160 centimeter. Kanske en av hennes spanska favoriter?

Personalen arbetar tyst och effektivt. Det enda som hörs är blip-ljudet när varorna på kassabandet passerar den röda laserstrålen som läser av produkternas barkoder.

En pirra rullas in från lagret. Kan det vara en nyhet på väg in i butiken, eller en favorit som tagit slut och behövs fyllas på? På pirran hänger en handskriven skylt, med en tecknad bild och texten ”Barba-mamma”.

Hyllorna i butiken är väl markerade med olika färger för olika varor. Vita viner har en ljusgrön skylt, mousserande vin en senapsgul, rödvinerna har en blodröd färg, och likörerna en moderatblå.

Alla flaskor har en stringent och tydlig etikett som meddelar konsumenten pris, namn och land. En liten flagga visar varifrån produkten kommer.

De klassiska cirklarna, för syra, fyllighet och strävhet, finns naturligtvis där. Även små djursymboler som visar vad som bör ätas till drycken.

Damen i skinnjackan och det blonderade håret har fyndat klart och anlänt till kassorna. Köerna är obefintliga, och stämningen nästan familjär när hon plockar upp sina varor på bandet. Nästan bara öl.

Vid en annan kassa, även den utan kö, har en annan dam med vit knytblus och ett välputsat yttre just handlat klart. I hennes fall är det dyrare viner som för dagen inköpts. Hennes flaskor plockas inte ner i den gröna systemkassen, utan en fransk läderväska av finare märke får fungera som transportör.

Av Magnus Bergquist