HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Italiensk vinprovning

Klicka på pilen för att läsa mer

Köp dessa fyra olika typer av viner som ger en översikt av Italiens rödvinsproduktion, och dess regioner. Dertta blir en utmärkt basprovning för den som vill lära sig grunderna i italienska viner.

1. Piemonte, Barolo 2305 Barolo, 1996, 190 kr, Fontanafredda. Barolo anses som ett av Italiens främsta viner med en koncentrerad karraktär. Vinerna är nästan svarta i färgen med Nebbiolodruvans(100 %) dofter av tryffel, multna löv och viol. Mognadstiden ligger på ca tio år men vissa når sin höjdpunkt efter femtio!

2. Veneto, Valpolicella 2345 Costasera, Amarone, Masi, 210 kr Karraktäristiskt för området är en körbärsdoft och en bitter kärnsmak. Recioto görs av torkade druvor och får högre alkoholhalt, ca 14 % Om sockret får jäsa ut blir det en Amarone-ett starkt och kraftfullt vin

3. Toscana, Brunello di Montalcino, 42313 Summus Castello, 274 kr Banfi. Barolos främsta utmanare om italiens bästa rödvin! Här görs endast röda viner som har stor kraft med karraktär av tobak, torkade plommon och multna löv. Druvan är Sangiovese Grosso som här går under namnet Brunello.

4. Puglia, Casalbaio, 2341 Bengt Frithiofsson Collection Primitivo 60 kr. Medelfyllig, ung, fruktig smak med ton av fat, drottningsylt och örter. Finns även som Bagin-Box för 200 kr.

Italien är indelat i 20 regioner (varav samtliga producerar vin) och ca 425 vindistrikt.De bästa och mest kända är Piemonte och Toscana Många kvalitetsviner kommer också från Lombardiet, Veneto, Trentino och Friuli.

Italien är ett rödvinsland där de bästa vinerna är mycket kvalificerade med kraft och smak. Kända rödvin är Barolo, Barbaresco, Valpolicella, Chianti, Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepuliciano.

De vita vinerna är oftast mer neutrala i smaken, mer gjorda för att drickas som sällskapsvin.Kända vita är Soave, Orvieto och Frascati. Men trenden går till att även göra större vita kvalitetsviner som fått klassiska druvor såsom Chardonnay inblandade de vinerna har i regel längre hållbarhet och mer passande som matviner. Det produceras även en hel del mousserande vin som här kallas Spumante.

Mycket nöje och lycka till med provningen!
Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam AB