HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Toro, spännande spansk vinregion.

Klicka på pilen för att läsa mer

Under årtionden har vi druckit Riojaviner och varit nöjda med det. Nu har trenden svängt och vi finner nya spännande vinregioner i Spanien att utforska. Ett av dem är Toro, som med sina röda viner slår många med häpnad. En av de drivande krafterna bakom vinernas kvalitet är vinmakaren Telmo Rodriguez.

Toro är ett av fem vindistrikt i landskapet Caastilla y Leon i norra Spanien. Granndistriktet Ribera del Duero är sedan länge välkänt tack vare vinfirman Vega Cecilia. Gemensamt för de olika distrikten är att de alla är belägna på en högplatå. I Toro är man aldrig lägre än hela sexhundra meter över havet. Klimatet kännetecknas av mycket sol, men tack vare höjden över havet blir det inte för hett. Vintrarna är ofta kalla vilket ger vinrankorna en nödvändig viloperiod.

Viner som påminner om nya världen
De röda vinerna från Toro påminner ofta om viner man finner i nya världen. De traditionella ekfatstonerna är utbytta mot en elegantare stil. Jäsning sker oftast på ståltank och lagring på gamla ekfat blandat med nya. Druvans aromer är i fokus och vinerna blir kraftiga men eleganta. En av de vanligaste röda druvorna heter Tinta de Toro, vilket är ett lokalt namn på Tempranillo. Även Garnacha Tinta odlas i stor utsträckning. Eftersom regionen är mycket torr och varm har druvorna ofta en hög potentiell alkohol. Vinerna får innehålla hela 15% alkohol, men mer vanligt är att de innehåller ca 13,5%. De solmogna, varma tonerna till-sammans med den höga alkoholen gör att vinerna ofta för tankarna till t ex de Sydafrikanska.

Telmo Rodriguez
Vinmakaren Telmo Rodriguez växte upp på sin fars vingård Remelluri i Rioja och fann intresset för vinet redan där. I Bilbao läste han biologi för att sedan bege sig till Bordeaux där hans Oenologstudier belönade sig med ett jobb på Chateau Cos d’Estournel. Under vinmakaren Bruno Prats kunniga ledning skolades han ytterligare i vinmakarkonst och kvalitetstänkande. Efter Cos d’Estournel sökte han sig till den kända vinfirma Domaine de Trévallon där han var verksam som assistent i ytterligare tre år. Han har även tagit del av vinmakarkonsten hos topproducenter som Guigal och Chave i Rhônedalen. Efter att ha återvänt till Spanien drev Telmo Rodriguez sin fars egendom Remelluri till att bli en av de främsta i Rioja. Sitt företag Compañia de Vino startade han för sex år sedan tillsammans med ett gäng unga kunniga kollegor i branchen. Idag odlar han vin i Navarra, Rioja, Malaga och Toro med grann distrikten Rueda och Ribera del Duero. På Systembolaget kan man finna två av hans viner från Toro:

Gago (SB 85233 i beställningssort. Pris 150:-)
Ett rött vin med en djup färg och violett nyans. Doften, som ännu är ung och knuten, domineras av solmogen mörk frukt. Vinet är torrt och medelfylligt med en markerad syra och balan-serade tanniner samt en bra eftersmak. Det går bra att dricka redan nu men bör då luftas ett par timmar. Det går även utmärkt att spara det ett par år. Servera vinet vid en temperatur av 18ºC till smakrika kötträtter eller vällagrad hårdost.

Pago la Jara (SB 22741,Pris 350:-)
Ett rött vin med djup färg och blåröd nyans. Doften är komplex med inslag av kaffe, tryffel och mörka bär men är ännu något knuten. Vinet är torrt och fylligt med markerade tanniner och en bra syra. Smaken påminner om doften, med solmogen frukt, kaffe och tryffel. Vinet har en lång eftersmak. Detta är ett vin man bör lagra ett par år innan man njuter det. Bäst gör det sig till kraftiga kötträtter som t ex älgstek. Lämplig temperatur är ca 18ºC, dekantera det gärna innan servering.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam