HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Master Class – vad är det?

Klicka på pilen för att läsa mer

Världens största champagneprovning som Vinguiden arrangerar den 28 oktober på Stockholm Waterfront, är mer än så. Det är också en Master Class. Vi reder ut begreppen.

Champagneprovning eller Master Class i Champagne, är det egentligen någon skillnad? Ja, stor säger vi på Vinguiden. Det är också därför vi kalla vår provning för just Master Class.

Samtidigt, det förpliktigar. Det är ingen lek liksom, utan nu handlar det om fördjupad kunskap som ska förmedlas där åhörarna/besökarna/provarna ska bli inspirerade och – kanske framför allt – lära sig något. Kunskap är med andra ord ledordet.

Om vi kliver över till den anglosaxiska världen, därifrån begreppet kommer i modern tappning, lyder definitionen:

En Master Class är en lektion som ges till studenter inom en specifik disciplin av en expert inom samma disciplin, ofta inom musik, men även måleri, drama, all slags konst, eller annan verksamhet där lärandet är fundamentalt.

Ursprunget till begreppet Master Class kommer alltså från musikvärlden, möjligen till och med från den klassiska diton. Inom just musiken har det ofta handlat om att experten tar sig an en elev under en begränsad tid, kanske en halvtimme, under själva lektionsdagen, och låter denna framföra ett verk som sedan, inför de andra eleverna, kommenteras.

Men idag, kanske i synnerhet inom vinvärlden, är det flitigt brukat och betyder alltså mer än en vinprovning där man har en trevlig stund och provar lite vin. Nu är det kunskapsförmedling exekverad av auktoritet i ämnet där kunskap alltid är det avhörande som gäller. För är det något som är kul, är det just kunskap.

Det är vad en Master Class går ut på.

Läs mer om champagneprovningen här!