HEM

Satelliter i vingården

Klicka på pilen för att läsa mer

På Puente Alto vingård i Chile används modern teknik via satellit.

Duktiga vinmakare kan sina vingårdar. De vet precis hur och när druvorna ska plockas. Har det varit mycket regn, eller torrt? Hur stor variation har det varit i temperaturen under säsongen? Viktiga faktorer som ligger till grund för att få fram den optimala druvan, som ska ge det bästa vinet.

I Chile har företaget Conocha y Toro tagit hjälp av satelliter för att bestämma vad som ska skördas, och när. Tidigare var det helt upp till vinmakaren Enrique Tiradors näsa att avgöra.

För den delen är inte vinmakarens roll satt ur spel. Det är snarare så att satelliterna bara visar det mästaren redan visste – men kanske med ännu större precision.

vilken planta ska plockas
Satelliterna som fotograferar vingården, och ger data om värme, vatten och mognad gör det möjligt att bestämma ner till planta vilken som är mogen att plockas.

All plockning sker sedan för hand. På så vis är den mänskliga faktorn med ner på druvnivå.

Fastän det i Puenta Alto mest odlas Cabernet Sauvignon ger satellitbilderna information om druvans olika beskaffenheter. I ett hörn av vingården kan druvan ha mjukare tanniner, medan de är tuffare ett par plantrader bredvid. Ett område har druvor som ska ge elegans och djup – medan några meter bredvid ger druvorna mildhet och en rundare karaktär.

Samma druvtyp, odlade samtidigt – men med aningen olika förutsättningar på grund av väder, vind och vattentillgång.

år 2002 på Systembolget
Vin från Puento Alto finns på det svenska Systembolaget. Don Melchor heter flaskan som måste hämtas ur Beställningssortimentet (86514). Årgång 2002 är på väg in i sortimentet. Den kan, precis som 2001, sparas upp till sju år, och kommer sannolikt bara utvecklas än mer i flaskan.

Av Magnus Bergquist