HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mezzacorona

Klicka på pilen för att läsa mer

Italiens största vinodlarkooperativ grundades redan 1904 och har sedan dess genomgått en enorm expansion och lagt ned betydande resurser på kvalitetsutveckling. Idag är kooperativet en stor kraft inom den italienska vinnäringen. Firmans stolthet är det mousserande talentovinet Rotari Riserva.

Mezzacorona startades 1904 ”i mitten (Mezza) av en krona (Corona) av berg”. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum. Sedan dess har en enorm expansion ägt rum och idag är vinhuset Mezzacorona Trentinos ledande kooperativ med mer än 1 300 medlemmar och över 2 000 hektar vinodlingar. I dag står man för över 40 procent av Trentinos totala produktion. Samtliga medlemmar är delägare i kooperativet och bidrar därmed med hela sin skörd till kooperativet. Ju högre kvalitet medlemmarna levererar desto bättre betalt de får för sina druvor. I jakt på högsta möjliga kvalitet tillhandahåller Mezzacorona kompetens för skötsel av medlemmarnas vingårdar. Man kallar detta för ”Integrated Farm Management”.

En kung på krigsstigen
Vinerna är typiska för Trentino, fruktiga och mycket druvsortstypiska. Firmans flaggskepp är det mousserande talentovinet Rotari Riserva som görs enligt klassisk metod. Namnet Rotari kommer från den historiska legenden om kung Rotari som på antiken påstås ha lett sin armé på krigsfältet Mezzacorona. Det första mousserande Talentovinet i Trentino producerades 1992 som ett resultat av klimat och miljö i perfekt kombination för framställning av druvor till mousserande vin, Chardonnay och Pinot Noir. Appellationen erhöll DOC-beteckning 1994. På grund av att vinet framställs enligt klassisk metod för mousserande viner och dessutom erhållit beteckningen DOC följer tillverkningen strikta regler. Druvorna måste skördas inom exakta tider på året och lagringen måste vara minst 24 månader för en Talento och minst 36 månader för en Riserva.

– Skörden av Chardonnaydruvor avsedda för årets Rotari startade måndagen den 2 september. Enligt en gammal tradition i kooperativet körs alltid den första lasten druvor av vår äldste vinodlare, Dalrì Luciano som nu är 88 år. Enligt honom är hemligheten bakom ett långt och hälsosamt liv ett glas Teroldego varje dag, berättar exportchef Elena Pasquazzo.

Betydande organisation
Kooperativet innefattar förutom Trentino även vindistrikten Sicilien, Toscana och Alto-Adige. Cantine Mezzacorona S.c.ar.l är ursprungsföretaget som startades 1904. Idag äger man dessutom Nosio S.p.A som grundades 1994 och är helt inriktat på att producera Rotariviner enligt ”metodo classico”, Prestige Wine Imports Corporation som grundades 1985 och är helt inriktad på marknadsföring av kooperativets produkter till den amerikanska marknaden samt Sirlene srl som övervakar kooperativets odlingar på Sicilien. Idag har Gruppo Mezzacorona, med den långa och gedigna erfarenhet som kommit av nästan ett sekels samarbete och utvecklingsarbete, blivit en av de avgörande organisationerna inom den italienska vinnäringen. Med rigorös kontroll av hela odlings- och mognadsprocessen samt ny teknik framställer man viner av hög kvalitet i några av Italiens mest intressanta regioner. Alto-Adige vid italienska alperna, Toscana och Sicilien bjuder alla på hänförande vackra omgivningar för den som vill besöka vingårdarna.

Besök i naturskön miljö
Castello di Querceto, som är gruppens huvudsäte i Toscana, ligger i vackra Greve in Chianti där den italienska “Slow food” –rörelsen har sitt centrum. Det innebär att all produktion och konsumtion anpassas till en äldre, långsammare och mera hälsosam process, både för naturen och för människan. Snabbmat och produktion som förstör naturen motarbetas bestämt och Mc Donalds göre sig icke besvär! För den som är intresserad av rörelsen och de otaliga vingårdar och restauranger i regionen som är kopplade till denna kan ett besök vara att rekommendera. På slottets ägor finns lägenheter i traditionell toskansk stil att hyra, provsmakningar och guidade turer av vinkällare och odlingar. Ett besök på den ultramoderna vingården Mezzacorona nära Gardasjön i Trentino ger djupare inblick i kooperativets historia och utveckling. Provsmaka definitivt husets torra, mousserande Rotari och missa heller inte NOTA:s gudomliga grappa. Alto-Adige ligger i italienska Dolomiterna så en kombination av vin- och skidresa ligger nära till hands. Tolloy heter kooperativets lokala vin härifrån.

Text: Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam