HEM

Italien 2000 – Bra i norr – sämre i söder

Klicka på pilen för att läsa mer

När det gäller förhoppningar om skörden i Italien år 2000 är landet delat. I hela landet var sommarhettan ovanligt stark – men det var de södra delarna, inklusive Toscana, som fick lida mest. Skördeutfallet blev mindre än vanligt och kvaliteten under det normala. I norr däremot är det flesta ganska nöjda. Totalt blev resultatet ca 52 miljoner hektoliter vin – en tillbakagång med knappt tolv procent från året innan. Men som sagt så var skillnaderna över landet stora. På Sicilien till exempel var skördemängden 25 procent mindre än året innan.

Piemonte
Kvaliteten var mycket god, men skördemängden blev knappt normal. Detta var den sjätte utomordentliga årgången i den nordliga regionen. Bäst kommer Barolo och Barbaresco att bli. Barbera och Moscato ser också lovande ut. Det började med rejäla regn under våren. Sommaren bjöd på hetta – det som drabbade Syditalien värst. I Piemonte fick man nämligen lite uppfriskande regn i slutet på sommaren. Det skapade förutsättningarna för kvaliteten. I oktober blev vädret riktigt dåligt, men då hade nästan alla fått in sina druvor. Bara glada miner i Piemonte, sålunda. Priserna kommer att gå upp något, tror (eller hoppas) de flesta.

Östra Norditalien
(Veneto, Sydtyrolen, Friuli-Venezia, Lombardiet) Mycket bra druvkvalitet, men även här en medelmåttig skördemängd. Både rött och vitt kommer att visa på hög kvalitet, kanske bäst uppe i de lombardiska bergstrakterna och i Valpolicella. Även i Sydtyrolen väntar man sig storartade viner – kraftiga vita och fylliga röda. Allmänt tippas också de övriga Veneto-vinerna visa på mycket goda resultat – främst Soave och Amarone. De sprudlande Prosecco-vinerna från 2000 räknar alla med att de ska rankas som årtiondets bästa. Däremot tror de flesta att Sauvignon Blanc och Pinot Grigio inte blir av högsta rang.

Toscana
År 2000 blev inte vad många hopats på. Tveksam druvkvalitet och en skördemängd som låg under det normala. Dock kan vinerna från lite mer höglänta områden visa på kvalitet. De övriga lider av för hög alkohol, låga syranivåer och för lite kraft i färgen. I områden där solen kunde skina skoningslöst drabbades faktiskt druvorna av brännskador. När det avkylande regnet kom i slutet på september var det för sent – då var åttio procent av alla druvor redan skördade. Det finns säkert de producenter som kan lyckas någorlunda i Piemonte. Men flertalet är djupt olyckliga över denna årgång – troligen den sämsta på tio år.

Södra Italien
(Apulien, Sicilien) Druvkvaliteten var för de flesta ändå relativt bra – men skördemängden en liten katastrof. På 90-talet levererade Apulien och Sicilien omkring 20 miljoner hektoliter vin per år. Skörden år 2000 blev 14 miljoner hektoliter! Nu beror inte detta bara på torka – den europeiska vinfloden har också tvingat de två regionerna att minska antal vinodlingar. Den största vinregionen, i hektoliter, är nu faktiskt Venetien. De som klarade sig bäst i Apulien och Sicilien hade sina odlingar högre upp i bergen där en viss nattsvalka och tillgång till vatten räddade kvaliteten.

Text: Mikael Mölnstad, World of Wine Fax News