HEM

De franska vinerna är tillbaka

Klicka på pilen för att läsa mer

De franska producenterna har haft några svåra år i Sverige på grund av bojkotten 1995 men nu får de lön för mödan. Vi är mer sugna än någonsin på franska viner och försäljningen passerade förra året ursprungsnivån före provsprängningarna. Alsace och Chablis har nått nya försäljningsframgångar.

1995 provsprängde Frankrike en atombomb i Muroroa. Händelsen föranledde en svensk bojkott av franska viner som höll i sig ett bra tag. Men gav den några effekter?
– Visst har vi märkt av bojkotten, säger Patrick Leisen, biträdande Lantbruksattaché på Franska Handelskammaren. Försäljningen fram till 1998 påverkades mycket negativt. Särskilt märktes det 1996 direkt efter provsprängningarna, men efter 1998 verkar det som om de svenska konsumenterna glömde provsprängningarna.

Stadig ökning i år
Från att 1994 ha sålt 16,3 miljoner liter franskt vin sjönk Systembolagets försäljning till bottennivån 9,5 miljoner liter 1996. 1997 vände det och förra året toppades försäljningen med 17 miljoner liter.
– I år kan man se en stadig ökning av vinförsäljningen i stort och de franska vinerna är inget undantag. Ökningen för enbart de franska vinerna är 11,4 procent för januari och februari, berättar Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Försäljningen av champagne och cognac påverkades inte alls av bojkotten, antagligen på grund av att de är mer svåra att ersätta med likvärdiga alternativ. Dessa drycker följer snarare konjunkturen, när det går bra för näringslivet firar vi i champagne, när det går dåligt firar vi inte riktigt lika mycket…

Alsace satsar stort
Blaise de la Croix på franska statens handelsbyrå för livsmedel, Sopexa, hjälper franska producenter att kommunicera med svenska konsumenter. Hans jobb är att övertyga de franska vinregionerna om att det finns potential för att satsa i Sverige. En region som förstår potentialen är Alsace, vilket inte är så märkligt med tanke på att Sverige är regionens sjätte största exportmarknad. Under de vinprovningar och temadagar som Sopexa arrangerar märks också ett stort intresse för Alsaceviner.
– Vi arrangerar en årligen återkommande vindag för Alsacevinerna i februari. Den har blivit den populäraste mässan på Operaterassen så i år genomförde vi den även i Malmö på Scandic Hotell Triangeln och det blev succé där med! Säger Blaise, som gärna ser årligen återkommande vinprovardagar för varje fransk vinregion i framtiden.
– Vi arrangerar även Franska Vindagen varje år för allmänheten där vi vill visa upp vilken bredd franska viner har, berättar Blaise.

Förutom vinprovningar satsar man mycket på marknadsföring via Internet. Sopexa har lanserat flera webbplatser med information på svenska om de olika vinregionerna (se nedan) och kommer att fortsätta jobba på att få med så många som möjligt framöver.

Tips för vardagskonsumenten
För den som vill återuppväcka sitt franska vinintresse har Blaise de la Croix några tips:
– Languedoc och Côtes-Du-Rhône Villages är några viner jag kan rekommendera för dem som gillar de fruktiga och varma italienska och spanska vinerna. Chablis och Alsace är populära i Sverige, antagligen på grund av deras perfekta balans mellan frukt, syra och alkohol. Rena, äkta, friska viner utan make-up! Prova gärna en Alsace Grand Cru, som står för en högre kvalitet. Côtes du Provence har släppt många nya viner på Systembolaget på senaste tiden. Testa gärna dem! Franska viner är matviner med stora gastronomiska kvaliteter så jag rekommenderar att man försöker köpa dem till något man ska äta eftersom de förhöjer smaken i maten högst betänkligt, tipsar Blaise.

Hjälp med vilket vin som passar till vilken mat kan man få antingen på Systembolagets webbplats i ”Drycknyckeln” eller via fritextsökning på Vinguiden.com.

Text: Jenny Sandström, JS STHLM
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam AB

Vill du lära dig mer om franska viner? Följande webbplatser har producerats av Sopexa med information på svenska:
www.franskaviner.com
www.champagne.com
www.languedoc-wines.com