HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Gato Negro Premium

Klicka på pilen för att läsa mer

Gato Negro är ett av de mest populära vinerna i Sverige idag, med en ackumulerad försäljning mellan januari till augusti år 2001 på 1 496 tusen liter vin. Under augusti månad 2001 var Gato Negro det mest sålda rödvinet på Systembolaget i Sverige. Nu har Gato Negro fått en storebror i Gato Negro Premium. Detta fina vin är en september nyhet på Systembolaget, och väl värt sina 66 (!) kr.

Druvorna till Gato Negro Premium plockas i San Pedros vingårdar i Lontué valley, Molina, Chile. Lontué valley har fördelen av ett typiskt Medelhavsklimat med varma solrika dagar och svala nätter. Regnar gör det främst vintertid, vilket ger friska plantor och druvor som växer lagom fort. Det gynnsamma klimatet, tätheten i planteringen, konstbevattning och noggrann skötsel av vingården ger maximal kvalitet och mognad av druvan vid skörden. Urvalet av druvor sker med extra stor noggrannhet för detta vin. Druvorna handplockas och från skörd till buteljering används den senaste och mest moderna teknik tillgänglig för att försäkra sig om maximal bevarande av druvans delikata och fruktiga karaktär. Jäsningen sker med utvalda jästsorter i rostfria, temperaturkontrollerade ståltankar. 30 % av vinet får därefter vila några månader på ekfat.

Redan 1865 grundades vad som idag är en av Chiles största och mest prestigefulla vinerier. Familjen Correa Albano var en av de första som slog ner sina bopålar i den fruktsamma Curicó dalen. De första druvorna planterades redan under kolonialtiden, ca 1701.
Snart började man importera druvor från Frankrike ? Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc och Chardonnay. 1840 började man framgångsrikt exportera sina viner och man hittade snabbt nya marknader. 1994 påbörjades en ny fas i San Pedros utveckling. CCU Holding Company förvärvade då majoriteten av aktierna och blev därmed den största ägaren. Man investerade kraftigt i vineriet och i infrastruktur och förankrade således San Pedros position som Chiles ledande exportör av vin. Idag återfinns San Pedros viner i över 55 länder på alla fem kontinenter.

Text Magnus Bergquist, Vinguiden.com
Bild GraphicXPress