HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Stoneleigh – årets vin enligt Gourmet

Klicka på pilen för att läsa mer

Stora stenar i vingården solar sig behagligt i hettan på dagen, och släpper ifrån sig värmen på natten.

Handflatsstora släta stenar ligger längst med vinstockarna i vingården Marlborough på den norra delen av Nya Zeelands södra ö. Stenarna tillsammans med orubblig hetta från solen och vindar från väster ger vinerna som odlas här en säregen karaktär, som inte går att finna någon annanstans.

Tidningen Gourmet utsåg dem till årets viner 2006 – och naturligtvis den 33 årige Jamie Marfell, till årets vinmakare.

Stenarna fungerar som extra energigivare till plantorna under de annars kylskåpskalla nätterna i området. Tillsammans gör detta att vinerna blir mer tropiska till sin natur. Den som vet kan till exempel känna allt från grapefrukt, ananas och passionsfrukt i deras vita Stonelegh Sauvignon Blanc.

Två av femhundra
Bara två av femhundra sålda vinflaskor i världen kommer från Nya Zeeland där vinproduktionen slog rot på allvar i början av sjuttiotalet. Numera är Nya Zeeland en stor producent av kvalitetsviner för priser som passar de allra flesta plånböckerna.

Naturligtvis jämförs de ibland med australiensiska viner – men om de australiensiska är stora, heta, dammiga och röda – är vinerna från Nya Zeeland: små, gröna, rena och vita. Jämförelsen är inte alls olika folken i de båda länderna – hur de ser på varandra, och sig själva.

Under skördetiden, i början och slutet av mars månad, anställer Stoneleigh folk som handplockar deras bättre premiumdruvor. På senare år har de annonserat efter bagbackers för att få hjälpa med handplockningen. Ungdomar som vill dryga ut reskassan genom att arbeta extra i en vingård.

Pinot noir och Sauvignon blanc
Ett karaktärstroget rött Nya Zeeländska vin från Marlborough är Stoneleigh Pinot Noir (16394) som finns på Systembolaget för 129 kronor.

Den känsliga Pinot Noir-druvan som vanligtvis utgör ett par procent av vinarealen på andra ställen i världen, har fått gott om plats att utvecklas här tillsammans med Sauvignon Blanc och Riesling. Inte för att det finns för mycket mark, utan för att de har goda förutsättningar.

Det var även här i Marlborough de första Sauvignon Blanc-rankorna strävade med envisa rötter att få fäste i jorden där de mjuka stenarna ligger staplade som stora lena strutsägg långt ner mot de underjordiska källorna.

Stoneleigh Sauvignon Blanc (6311) kostar strax under hundralappen – 98 kronor – och finns på ditt Systembolag.

Att de vinner Gourmetpriset i år beror enligt Jim Robertson, Global Business Relation Manager Pernod Ricard, som äger Stoneleigh, på att de under lång tid lyckats leverera bra viner till bra priser. De har låtit naturens egen kraft komma fram i sina viner, och låtit druvorna tala.

Av Magnus Bergquist