HEM

Periquita – Portugals mest kända vin?

Klicka på pilen för att läsa mer

Nämn ett vin från Portugal och du kommer att med största sannolikhet svara Portvin eller Periquita. Vinet har i Sverige blivit en storsäljare år från år. Konceptet är enkelt; ett smakrikt, robust vin med toner av tobak, läder och mörka bär. Ett vin som gifter sig strålande med vår matkultur här i norr där sol och värme mer är ett undantag.

För två år sedan när António Soares Franco var här lät deras svenska vinagentur, Arvid Nordqvist Nobelmiddagen utmana vinerna . I år gick man ett steg till. Man bjöd in fyra kockar, tre välkända och en ”rockie” att få komponera en varmrätt till Periquita 1999 som snart kommer till Sverige (art nr 2574, 59 kr). Middagen hölls på Villa Källhagen med båda bröderna Soares Franco närvarande samt ett antal vin och matskribenter. Spänningen låg i luften och bara att läsa menyn fick smaklökarna att börja producera.

Huskocken – Fredrik Eriksson
Först ut var ”huskocken” Fredrik Ericsson med en Pancettalindad marulksnoicette med getostgratinerade gulbetor samt stjärnaniskryddad rödvinsås. Marulk som är en fisk med ett fast kött vilket påminner om hummerns är utmärkt till rött vin. Redan där en bra förutsättning! Getostgratinerade gulbetor har både sötman från betorna och sältan samt matigheten från osten vilket ger dem en bra balans. Stjärnanis kan däremot vara lite knivigt med sin distinkta smak. I det här fallet gav den sig föga till känna, vad som däremot blev rättens nedslag var sötman i rödvinssåsen som bestod av honung och balsamicovinäger.

Marcus Aujalay
Nästa man ut var den mindre kända kocken Marcus Aujalay med en Duva från Bresse med selleri-och mangoldrisotto, rostade pinjenötter och kardemummasky. Vid vårt bord kunde man konstatera att duvan kunde varit lite mer än rare, men det som slog igenom var mangoldbladen som var lindade runt den – det trodde jag aldrig. Giftermålet vinet med risotton var klockren, kardemummaskyn var däremot diskutabel, pinjenötterna dök upp i form av ett flarn. Inte helt hundra.

TV4-kocken och krögaren – Anders Levén
TV4-kocken, numera krögaren på Sturebadet i Stockholm, Anders Levén var nästa man på tur. Han serverade ett Rostat kalvlägg med ananas, lime, ingefära och tryffelpuré.
Många smaker att få ihop; ananasen var rostad liksom vitlöken och fungerade som ”krydda” över hela rätten. Här var viljan och ambitionen hög, nästan för hög. Smaker som vitlök, chili och vittryffel slog igenom och dominerade bort det stakars kalvlägget och fick det att kännas aningen menlöst. Tyvärr blev det lite detsamma med vinet. Anders har tagit ett steg före i utvecklingen. Portugisiska vinerna har inte hunnit. Men de är på god väg!

Ulf Wagner
Sist men inte minst (även om kroppshyddan krympt betydligt med åren) Ulf Wagner, inte helt okänd göteborgskock. På hans tallrik presenterades en detaljstyckad lammstek med rödvinskokta ( i Periquitavin såklart ) linser, blomkålspuré samt råstekt sparrispotatis.
Den på tallriken mest basicrätten. Men det skulle visa sig att här var allt i harmoni och råvarorna lyfte inte bara upp rätten utan även vinet.

Tappa ine focus
Sammanfattningsvis kan man konstatera att vi ofta har en tendens att krångla till det. Viljan och ambitionen är stor, ibland för stor. Det gäller att inte tappa fokus. Precis som kropp och själ hänger ihop och behöver balans måste vinet och maten stå i jämvikt. Ett robust och kraftfullt vinbonde från landet blir ännu klumpigare i sällskap av en sofistikerad citychic lady.

Periquita 1999, 2574, 59 kr har en underbar frukt av plommon, mogna vildhallon och mörka körsbär som tillsammans med den läckert robusta läder och tobakstonen ger en mystik och värme Men även ett igenkännande, en stadig pålitlig trotjänare som alltid håller måttet. Ett vin som av någon anledning håller ett alltför lågt pris för sin kvalité, vilket i sin tur gör att vi kan vara generösa och bjuda mer och fler på. Utmärk present på magnumbutelj!
Servera till en rykande het köttgryta, favoritpastan eller till en bit ost. Krångla inte till det, less is more.

Text: Josephine Nordlind, Sommelier
Bild: Arvid Nordquist HAB