HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Australienska viner

Klicka på pilen för att läsa mer

Australien har en rikedom av olika smaker och dimensioner i sina viner. Kontinentens klimat, topografi och speciella jordegenskaper har tillsammans med befolkningens kunskap och teknik gjort att deras viner sticker ut från övriga vinvärldens.

New South Wales ligger sydöst på kontinenten och är födelseorten för den australiensiska vinindustrin. Vinrankor planterades ursprungligen runtom Sydney på 1790-talet och spreds sedan till det som heter Hunter Valley på 1820-talet. New South Wales vinindustri blomstrar ännu idag, med viner som produceras i 13 förstklassiga växtregioner. Från Hastings River i norr, till Tumbarumba i söder, till Murray Darling i väster, har New South Wales en mångfald och ett klimat som är idealiskt för fina viner.

Queensland ligger norr om New South Wales, på östekusten. Där planterades först bordsdruvor men man ser nu en snabb tillväxt i vindruvor för vinframställning. Ursprungligen koncentrerades den till områden i närheten av Stanthorp. Idag sprids Queenslands vinindustri snabbt till andra områden i regionen.

South Australia fick sina första bosättningar 1836, och nästan sedan dess frodas vinodlingarna i South Australia. Tidiga europeiska immigranter förde med sig kunskapen att göra vin, och den tradition och ihärdighet som har skapat en blomstrande industri som nu är Australiens största.

Victoria, allra längst söder ut på kontinenten – ovanför ön Tasmanien – var på 1860-talet känt som John Bulls vingårdar. Anledningen till smeknamnet var den stora exporten till Storbritannien.

Till skillnad från andra australiensiska regioner där vinodling i allmänhet koncentreras kring kusten eller bergskedjor så passar majoriteten av Victoria för druvodlingar.

Under de senaste 30 åren har Victorias industri genomgått en avsevärd förnyelse. Med över 400 vingårdar i 17 förstklassiga vinregioner erbjuder Victoria en komplett skala av sorter och stilar.

Tasmania fick sina första kommersiella vingårdar på 1970-talet, detta fastän druvodlingar funnits på ön ända sedan 1840-talet.

Tasmanias klimat är kallt, därav dominansen av Pinot Noir- och Chardonnay-druvor. Trots att det är en av de mindre producenterna kompenserar vinerna med kvalitetet.

I Western Australia åtnjuter välkända regionen Margaret River ett utmärkt rykte. Men Western Australia har idag även nio andra förstklassiga vinodlardistrikt. Från det kalla klimatet i regionen Great Southern till det medelhavslika Swan Valley,

Av Magnus Bergquist
Källa: wineaustralia.com/Europe

Mer information: Vinguiden.com/Atlas