HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Rhonerangers – En förening för Rhoneälskare

Klicka på pilen för att läsa mer

Många vinproducenter i Kalifornien gör viner i stil med de man finner i Rhonedalen. Produktionen är ofta liten och kvaliteten hög. Rhonerangers är en förening för pro-ducenter, handlare och konsumenter med det gemensamma intresset Rhonedalen. Två av de mest kända producenterna är Joseph Phelps och Bonny Doon. Många kallar dem för kultproducenter och det med all rätt.

Rhonerangers är en ideell förening skapad i syfte att sprida kunskap om klassiska rhonedruvor i Kalifornien, dess viner och dess producenter. För att en producent ska få vara med krävs att vinet innehåller minst 75% av dessa druvor. I övrigt måste vinet följa de lagar som är föreskrivna av Bureau of Alcohol, Tobaco and Firearms, B.A.T.F. Bland annat branchfolk och konsumenter är alla välkomna att bli medlemmar. Eftersom det är i USA måste man var minst 21 år gammal.

De vita druvorna
Bland de vita druvorna som odlas finner man framför allt Viogner, Roussanne och Marsanne. Viogner är en svår druva att odla eftersom den ofta har låg syra och är mycket mottaglig för sjukdomar. Vinet, med sina blommiga och fylliga aromer, är däremot väl värt besväret för den som lyckas. Roussanne ger viner med frisk syra och används ofta i blandningar. I Kalifornien odlas den i såväl Santa Barbara som Sonoma och Sierra Foothills, om än i liten skala. Marsanne är en mer lättodlad duva som man även finner i Australien. Den används ofta som blandings druva med Roussanne.

De röda druvorna
Syrah, Grenache, Carignan och Mourvédre är några av de röda druvor som odlas. Ofta blandas de och ger viner som är bäst lämpade att dricka unga alternativt att spara något år. Den mest odlade av dem är Syrah, som även kallas Shiraz. Det förekommer även att man tillämpar den Australiensika modellen och blandar Syrah med Cabernet Sauvignon. Carignan och Mourvédre används ofta som blanddruvor för att tillföra mörk frukt och kryddighet. Mourvédre kallas även Mataro och är den syrligaste av de två. Cinsault odlas i stor utsträck-ning i Central Valley men säljs främs som bulkvin i stora volymer.

Vinstilar
Vinerna görs oftast för att dricka unga. Eftersom klimatet med europeiska mått är varmt i hela Kalifornien är de röda då fruktiga och smakrika, ofta likande de viner man finner i södra Rhone-dalen. De vita venerna är fylliga och smakrika, ofta med en balanserad syra. De lämpar sig bäst att dricka något svalare än deras like i Frankrike.

Påminnande namn
Ett av vinprocducenten Bonny Doons mest kända vin är det röda Le Cigar Volent, vilket anspelar på det landningsförbud för flygande tefat som finns i Chateaneuf-du Pape. Vinet är en klassisk rhoneblandning och drickes lämpligast vid ett par års ålder. Ett annat vin väl värt att nämna är Old Télègraphe som är gjort på 100% Mourvédre. Vinstockarna tilldetta vin är alla mer än hundra år gamla! Joseph Phelps häftigaste vin är Vin de Pastich, som är ett vitt vin gjort på blandningen Roussanne, Marsanne, Chardonnay och Gewurztraminer. Det kan närmast beskrivas som en vild korsning mellan Rhone och Alsace! Vinerna syns sällan på systembolaget men finns på de bättre restaurangerna runt om i landet. Till den som får nöjet att prova dem är det bara att gratulera!

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam