HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mosel bjuder på vinresa i sagolandskap

Klicka på pilen för att läsa mer

Moseldalen bjuder på sagolikt vackra byar och städer med korsvirkeshus från medeltiden, omgivna av vingårdar som producerar en rik variation av Rieslingviner. En bilresa längs Mosel med stopp för vinprovning, kultur och naturupplevelser är en semester i höjdarklass, inte så långt från Sverige.

Bourdeaux och Champagne i all ära men dessa vinregioner går inte att åka till i ett nafs. Moseldalen däremot är perfekt för en minisemester om cirka 4-5 dagar. Förutom vinprovningarna bjuder området på fantastiska kulturskatter och ett oändligt vackert landskap.

Färdväg
Bil är att rekommendera. Vägarna i Tyskland är mycket bra och längs Mosel bjuder de dessutom på en vidunderlig utsikt. Utgå exempelvis från Helsingborg och åk bilfärjan över till Helsingör. Kör genom Danmark till Rödby där bilfärja går över till tyska Puttgarden. Från Puttgarden går färden vidare till Hamburg och därefter Kassel och Koblenz. Från Helsingör till Koblenz är det cirka 104 mil. Övernattning rekommenderas exempelvis i Soltan som ligger mellan Hamburg och Kassel.

Underbar bilväg
Koblenz, som ligger precis i Moselflodens början, är perfekt att starta vinresan från. Därifrån går den underbara vägen längs Moselfloden som är kantad av sagoslott, vingårdar och pittoreska små byar. Andra övernattningen görs förslagsvis i Cochem, som liksom de flesta övriga städer i området är otroligt vacker. Staden kännetecknas av korsvirkeshus, har en långsträckt promenadväg längs floden, en båthamn samt en linbana upp till Pinnerkorset med fantastisk långsträckt utsikt. Ovanför staden ligger den gamla riksborgen Cochem som byggdes i början på 1100-talet. Några sevärdheter är exempelvis sockenkyrkan från 1500-talet och Kapuzinerklostret från 1623.

Vitt vin till allt
I samtliga städer längs Mosel finns otaliga vinkällare där man i princip när som helst under dagen kan droppa in för en vinprovning. Här provas Rieslingviner i olika kvaliteter, från den lägsta kvaliteten med minst lagring, Qualitätswein till lite mer lagrade Spätlese och den bästa kvaliteten med längst lagring, Auslese. Till maten på restaurangerna dricks med fördel traktens vita viner till all mat, även rött kött. Lita på den mycket kunniga serveringspersonalens rekommendationer så kommer du inte att bli besviken.

Pittoreska medeltidsstäder
Efter Cochem kör ni med fördel via de pittoreska byarna Ernst och Ellenz till Beilstein som också kallas ”Mosels Törnrosa”. Denna gamla stad är otroligt vacker med ett torg som i stort sett är hugget ur klipporna. Här finns även ett rådhus och tingshus i korsvirke från 1500-talet. Övernatta gärna här. Några viner som vi provade i vinkällaren Weingut Lippmann och som är värda att rekommendera är: Beilsteiner Silberberg –95, en Riesling Auslese, Hochgewächs Riesling –98 var väldigt gott och har vunnit pris som den bästa –98:an i området. Beilsteiner Silberberg Riesling –97 är ett sött och gott vin i Spätleseklassen. Ännu bättre är söta Mesenicher Goldgrübchen –97, Riesling, spätslese. Men allra bäst (och dyrast) är ett efterrättsvin, eller Eiswein vid namn Ediger Feueberg Riesling från –96.

”Mosels Juvelskrin”
Fortsätt sedan färden mot Piesport, som är mycket känt men ganska överskattat, vidare till Bernkastel- Kues som ligger på båda sidor om floden med en bro emellan. Staden som är obeskrivligt vacker kallas också för ”Mosels juvelskrin” och förenar i byggnadsstil den romerska tiden med medeltiden och korsvirkeskulturen. Här ligger den kända Michaelsbrunnen från 1606 samt en borgruin från 700-talet som är mycket sevärda. Övernatta gärna här.

Fem dagar
Fortsätt över till andra sidan floden via bron i Traben-Trarbach och fortsätt tillbaka upp längs floden till Zell. På denna östra sida om floden är kustvägen ej helt utbygd. Man får köra en del i bergen, men landskapet är ändå vackert. Fortsätt upp till Koblenz och sedan hem igen. Hela denna resa kan utan stress göras på fem dagar men mer tid kan givetvis också spenderas i detta underbara vinlandskap. Moseldistriktet har vinfestivaler under hela säsongen och när de inträffar så kan det vara svårt att få rum över natten. Boka då gärna i förväg exempelvis genom Tyska Turistbyrån. Bra tid att åka på är från maj till september. Trevlig resa!

Text: Jenny Sandström

Mer information:
Tyska Turistbyrån i Stockholm: Tel: 08-665 18 81, Fax: 08-665 18 83