HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Periquita – En klassiker i Sverige.

Klicka på pilen för att läsa mer

Det portugisiska vinet Periquita från producenten José Maria da Fonseca är sedan många år en storsäljare i Sverige. Att vinet redan säljs i fem olika storlekar på flaska är inget hinder för att lansera ytterligare en variant i form av förpackningen som tagit den svenska marknaden med storm, just det, bag-in-boxen.

1834 anlände José Maria de Fonseca till Vila Nogueria de Azeitão i södra Portugal där han grundade vinfirman som ännu bär hans namn. Druvan han planterade hette Castelão vilken snabbt växte i popularitet hos de andra producenterna. De sticklingarna Fonseca sålde kallades Periquita, efter vinet han producerade, varvid även druvan fick det namnet. Under lång tid har druvan burit sitt smeknamn som det officiella, men sedan ett par år tillbaka heter den åter igen Castelão. Idag, sex generationer efter J.M Fonseca, drivs företaget av bröderna Domingos och António Soares Franco vilka är ansvarig vinmakare respektive VD. Företaget är idag landets största privatägda vinfirma med en produktion som utgörs av kombination mellan modern teknik och klassik vinifiering.

Vinet Periquita
Vinodlingarna till Periquita är främst belägna i trakterna kring huvudstaden Lissabon i Portugal. Jordmånen i vingårdarna utgörs av sand, lera och kalksten. Utöver den röda druvan Castelão används även druvorna Trincadeira och Aragonez som tillsammans utgör 15%. Vinet är klassificerat som Vinho Regional Terras do Solo (Vinho Regional kan närmast liknas vid Igt i Italien). Vårt avlånga land Sverige utgör den i största marknaden för Periquita,vilket är anledning till att det är här som den nya förpackningen lanseras först. Bag-in-boxen finns att köpa genom systembolagets beställningssortiment från och med augusti. Det är den sjätte storleken (förpackningen) som lanseras. Sedan tidigare finns storlekarna halvflaska, helflaska, Magnum, dubbelmagnum och niolitersflaska. Periquita är ett vin som ofta förknippas med goda lagringsmöjligheter. Det är dock viktigt att komma ihåg att ingen bag-in-box är lämpad för lagring då materialet inte håller lika tätt som en glasflaska.

Periquita 2000 Bag-in-box 3000 ml, sb 87150, 219:-
Klar, röd intensiv färg med rubinnyans.
Ren, intensiv doft med utvecklade toner av mörk frukt, viol, körsbär och liten chokladton
Torr, fyllig aromatisk smak med bra tannin, syra och alkohol samt komplex frukt med ton av mörka bär och körsbär.
Lång eftersmak.
Mycket bra.

Tips!
Servera gärna vinet i karaff, det ser trevligare ut, vinet mår bra av att luftas och det blir dessutom lättare att hålla koll på åtgången.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier Kjörlings Dryckeskonsult
Bild: Arvid Nordquist HAB