HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Grappaskolan del 3 – Några av de främsta producenterna

Klicka på pilen för att läsa mer

Med lång tradition och stor kunskap gör familjen Poli grappa på traditionellt vis. Liten produktion och hög kvalitet har under årens lopp gjort destillatet till ett av de främsta i världen. Historien sträcker sig tillbaka till 1898 då destilleriet blev lagligt och därmed officiellt. Med Jacopo Poli i spetsen, som givit namn till varumärket, driver nu den fjärde generationen destilleriet.

Titta Poli var den första i släkten som ägnade sig åt destillering. Hans levebröd var tillverkning av stråhattar men den stora passionen var grappan. Han byggde därför en vagn med en destilleringspanna på som han kunde dra från gård till gård och illegalt destillera. Sonen Giobatta lät byggde en permanent destilleringspanna av motorn till ett gammalt ånglok. 1898 gjordes verksamheten legal vilket därmed blev startskottet för familjen Poli’s grappa. Giobatta var den första som ägde en bil i trakten, dessutom var han den första som skaffade telefon då han insåg vikten av kommunikation. Telefonnumret var 2 då telebolaget hade nummer 1. Sonen i familjen lärde på så sätt känna dottern till telefondirektören vilka sedermera gifte sig. Deras son Jacopo Poli driver idag med sina syskon och familj destilleriet med framgång.

Destilleriet idag
Destilleringspannorna hos Poli tillhör de äldsta i Italien och är tolv till antalet, helt gjorda i koppar. Destilleringen sker inte kontinuerligt som hos de stora industriella producenterna utan upphör när alkoholen har dunstat. En laddning med druvskal tar ca två timmar att destillera, därefter töms pannan och processen börjar om på nytt. Till skillnad från många andra producenter tas inte huvudet och svansen till vara för omdestillering. Som tidigare nämnts är det viktigt att druvskalen är nypressade när de når destilleriet, all tillverkning sker därför under ett par hektiska månader på hösten efter vinskörden. En mängd olika grappor tillverkas idag från druvor som bl. a. Cabernet Sauvignon, Merlot, Traminer, Muscat och Vespaiolo. Både lagrad och olagrad brandy, dvs destillerat vin, tillverkas. I ett vackert hus från 1400-talet i byn Bassano di Grappa finns ett grappamuseum, som är det enda i Italien, väl värt ett besök. Här beskrivs både familjen Polis historia då denna driver museumet men även grappans historia.

Poli och annan kvalitetsgrappa i Sverige
På bättre restauranger återfinns ofta en eller flera sorter av grappa som alla håller hög kvalitet. En av de vanligaste från Poli är Grappa di Vespaiolo. Andra väl värda att hålla utkik efter är de som kommer från kända vinhus och viner, som till exempel Grappa di Sassicaia eller Grappa di Ornellaia. En bra grappa kan aldrig göras av dålig råvara. Därför finns det ofta ett nära samband mellan kvalitet och pris. Servera den i ett litet tulpanglas eller i ett speciellt grappaglas. Dessa är små tulpanglas med lätt utsvängda kanter upptill, vilka på bästa sätt framhäver grappans alla fruktaromer. Oavsett vilken grappa man väljer bör man dricka den efter en stadig måltid då den är tänkt som en digestif och därmed gör sig absolut bäst som sådan.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Lubber AB