HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

SAV

Klicka på pilen för att läsa mer

Sav? bör serveras väl kyld. Det är ena anledningen till varför det känns naturligt
att börja med inlandsisen.
När inlandsisen drog sig tillbaka från Jämtland för 9.000 år sedan var björken det första träd som åter strävade mot skyn. När människor kom till trakten var björken under alla omständigheter det första träd de lade märke till.
Barkens vita, oskuldsfulla färg (om än med inslag av svarta stråk, som Livet självt ungefär) bidrog till att björken tillägnades gudinnan Freja (eller Venus om man kom längre söderifrån) och sålunda symboliserade renhet och kvinnlighet.
Barnens vaggor tillverkades i björk för att markera en ny början. Träden tappades på sav och saven dracks för att hälsa Våren välkommen. Det mytologiska tankegodset kan negligeras vid provsmakningen av ett glas
bubblande Sav?. Det finns några kemiska omständigheter som är svårare att gå förbi.
Vinodlare på kontinenten har att strida mot diverse skadeinsekter och mögelsvampar som varje år hotar att ödelägga skörden. Så icke i Jämtland. Sav? innehåller överhuvudtaget inga rester av växtgifter eller bekämpningsmedel
då sådana aldrig behövt användas. Klimatet är en orsak. Björkens sturighet och motståndskraft en annan.
Principen är enkel: Björken suger upp kristallklart vatten ur mineralrik grund när tjälen försvinner ur marken på våren. Trädet omvandlar vätskan till sav. Som går att tappa. Som går att dricka.

Det är därefter problemen börjar för den noggranne vinodlaren. I likhet med sina kollegor på kontinenten brottas han med samma eviga frågeställningar:
När exakt skall vinet skördas? Hur exakt skall vinet behandlas? Hur exakt skall vinet lagras? Hur exakt skall vinet smaka när det är klart?
Vinregionen Jämtland kan utifrån de flesta aspekter sägas vara mer jungfrulig än Alsace, Bordeaux, Bourgogne, Champange m.fl. Ambitionerna är dock inte lägre satta.
Det är vanskligt att prata om Nytta och Hälsa när det gäller alkoholhaltiga drycker. Ingen kan dock ta ifrån Sav? dess innehåll av naturligt sockerarter, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink och järn.
Sedan urminnes tider har björksav ansetts lindra, till och med bota mer eller mindre elaka åkommor. Men i likhet med det mytologiska arvet är näringsfysiologi möjligtvis inte det första man tänker på när Sav? bubblar i glaset.

Sav? finns att köpa på Systembolag med artikelnummer 83631, pris 329 kronor.