HEM

Pirater!

Klicka på pilen för att läsa mer

Antipiratbyrån uppmanar oss att inte kopiera från nätet. Det känns som en självklarhet – man ska inte stjäla!

Naturligtvis bör skaparen av konstnärliga verk få betalt för sina prestationer. Därför kan det vara motiverat att köpa skivor av artister som Tracy Chapman, Lars Winnerbäck, Laleh och Hellacopters.

Men är det lika naturligt att betala för en skiva som Rolling Stones gjorde för drygt 30 år sedan? Har inte de tjänat tillräckligt med pengar på Satisfaction och Sympathy for the devil? De har dessutom under åren haft möjligheter att tjäna massor av pengar på merchandise, turnéer och reklam.

Jämför med en författare som skrev en bok för 30 år sedan. Den boken finns idag eventuellt att få tag i som pocket, och då för ett par tior. Författaren har dessutom mindre möjligheter att tjäna pengar på halsdukar, kepsar, turnéer! Och det är inte ofta Theodor Kallifatides eller Carloz Ruiz Zafón får göra reklam för Pepsi.

Och vad ska skivbolagen och Antipiratbyrån göra åt sådan musik som folk redan äger? Ska folk tvingas köpa samma låtar en gång till?

De stora musikbolagen har sådan dominerande ställning på världsmarknaden att dom kan tränga ut begåvade artister. Något som är kontraproduktivt för mångfalden. I den västerländska monokulturen tycks det bara finns plats för en tanke samtidigt. Därför kan det på varje Beyoncé gå 10 000 andra begåvade flickor som aldrig får en chans.

Den globala musikindustrin äger inte sällan hela produktionskedjan – från musikanläggning till artist. Artister vars musik de förpackar, distribuerar och marknadsför – i en bransch de totalt dominerar. Sen vill de få dig att vara med och betala för att det ska vara så?!

Vinbranschen är inte helt olik skivbranschen. Det förekommer att vintillverkare skapar produkter bara för att tillfredställa en rådande trend – eller en trend man själv sett till att skapa.

Ett exempel på en modern vintrend är viner med den italienska druvan Primitivo. Sedan en tid har den druvan vunnit gehör bland vinintresserade svenskar. Naturligtvis med starkt marknadsunderstöd från Italien. Färska DNA-analyser visar dock att det är samma druva som Kaliforniens Zinfandel. Men de olika biotoperna i Kalifornien och den italienska klacken – där druvan är vanlig – gör ändå att det blir olika slutprodukter för oss konsumenter.

Det ska sägas att det idag är svårt att finna dåliga viner på Systembolaget. Men vi svenskar har på senare år tenderat åka utomlands och köpa vin vid gränshandelsstationer. Något som drabbat Systembolaget i Skåne hårt. Men ny statistik från Systembolaget visar att vinförsäljningen där ökar igen. Det är inte utan att det kan misstänkas att många gått på pumpen när de lockats köpa billiga viner, billiga kopior – och därför åter handlar på Systembolaget.

För dig som är intresserad av italienska viner med mer alkohol, fyllighet och smak – kan med fördel välja ett primitivovin.

Akta dig för dåliga kopior vid nästa utlandsbesök! Tag istället ett säkrare kort som Rubrato (22307) från Systembolaget. Vinet kostar 123 kr och innehåller 10% Primitivo. Det kan tyckas lite – men minns att Primitivo finns där som kvalitetshöjare – och inte som en massproducerad kopia.

Av Magnus Bergquist