HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Söder om Madrid

Klicka på pilen för att läsa mer

I den andra delen av artikelserien Spanien i förändring fokuseras på Castilla la Mancha som ligger söder om Madrid. Här finns distrikt som tidigare varit mest kända för volymviner och viner till destillering. Här är även hem för världens mest planterade druva. Som på många andra ställen i Spanien sker även här förändringar. Två vinproducenter har till och med fått egna ursprungsbeteckningar.

D.O. La Mancha heter den största av vindistrikten i provinsen. Distriktet utgörs i huvudsak av ett en stort slätt mitt på det spanska höglandet. Detta är det största sammanhängande vinod-lings-område i världen. Med en altitud mellan 500 och 700 meter över havet är klimatet synnerligen kontinental, vilket betyder mycket varma somrar och kalla vintrar (ända ner till 15 grader Celsius). Här odlas framför allt den vita druvan Aíren, vilket betyder att den är den mest planterade druvan i världen. De senaste åren har två nya ursprungsbeteckningar till-kommit vilka båda är unika av den anledningen att de definierar enskilda producenter. D.O. Domino de Valdepusa är en domän som tillhör den mycket kända vinfirman Marques de Griñon. Den andra heter Finca Elez.

Mondejar och Méntrida
D.O. Mondejar och D.O. Méntrida är belägna på var sin sida om Spaniens huvudstad Madrid. De två regionerna producerar i huvudsak rött vin även om det i Mondejar även odlas en del vita druvor. Bland de röda druvorna återfinns Cencibel (Tempranillo), Garnacha, Cabernet Sauvignon och Merlot. Tillsammans med investeringar i modern teknik gjordes vinlagen i Méntrida om 1991,vilket medförde att nya druvsorter blev tillåtna. Bland annat görs numer rosévin vilket inte tidigare var tillåtet.

Manchuela
Sedan 1997 har stora investeringar i såväl vingårdar som i vinerier gjorts. Resultat har blivit viner av högre kvalitet vilket i sin tur givit region en egen ursprungsbeteckning. Den 28 juli 2000 tillkom D.O. Manchuela, beläget mellan La Mancha och Utiel-Requena. Druvsorten som dominerar här är den röda Bobal som tillsammans med de klasiska bordeauxsorterna Cabernet Sauvignon och Merlot utgör en stor del av vinproduktionen. Även vita druvor som de lokala sorterna Viura och Malvasia tillsammans med Chardonnay och Sauvignon Blanc odlas. Röda, vita och roséviner görs. Ännu finns inte så mycket på den svenska marknaden men vi ser med glädje fram emot det.

Domino de Valdepusa och Finca Elez
För första gången har två enskilda producenter fått egna ursprungsbeteckningar. De båda två är belägna i La Mancha på öster respektive väster sida om den stora slätten. Detta är viner som håller hög kvalitet och verkligen något att leta efter. Eftersom det är första gången som enskilda producenter får egen ursprungsbeteckning är världens ögon rikta mot dem och kraven därmed mycket höga. En av effekterna är givetvis en högre kvalitet men också ett högre pris. Det är dock väl förtjänat.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier. www.dryckeskonsult.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Mer om Spanien i VinAtlasen, klicka här!