HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Dolce Vita

Klicka på pilen för att läsa mer

Från en mängd olika ställen i Italien kommer kollektionen av vin som heter Dolce Vita. Samtliga viner är kravmärkta eftersom de är ekologiskt odlade. Till bra priser finner man läckra viner framställda så naturligt som bara möjligt. Att odla ekologiskt är en växande trend.

Italien är den största producenten av ekologiska livsmedel i världen. Det ekologiska tänkandet är långt framskridet och vinner stadigt ny mark. Så mycket som en fjärdedel av all ekologisk odlad mark inom EU finns i Italien. En stor del av den på Sicilien. Av allt ekologisk vin som produceras i landet exporteras cirka hälften. En tredjedel av vinet säljs lokalt och resten som bulk. Trots att det låter mycket utgör det ekologiska vinet bara 2,5 % av allt vin som produceras i Italien. I Systembolagets beställningssortiment finns kollektionen Dolce Vita som med sitt varierande ursprung på ett bra sätt illustrerar det ekologiska vinet i Italien.

Dolce Vita
Vinerna från Dolce Vita är alla väl kontrollerade för att säkerställa kvalitet och miljövänlighet. Vinproducenterna får årligen hela åtta kontrollbesök, varav endast hälften är anmälda. Vid dessa besök kontrolleras såväl, jordmån och druvor som färdigt vin för att vara säker på att inga kemikaliska spårämnen finns. Namnet Dolce Vita betyder det ljuva livet. Vinhandlare Martin Ljungström berättar. Tanken med ekologiska produkter är att kunna spara miljön och därmed kunna leva det ljuva livet. Det handlar om en övertygelse att ekologiska livsmedel är bättre, för naturen såväl som för oss människor. Än så länge finns vinerna endast i beställningssortimentet men målsättningen är att kunna erbjuda dem i det ordinarie sortimentet.

Vita viner
Dolce Vita Malvasia de Lazio, Best. Nr. 85338
Ljus grönskimrande färg med medelhög intensitet och briljans.
Ren, ung och vegetal doft med gröna toner av äpple, gräs och örtighet.
Torr, lätt smak med balanserad syra och alkohol samt syrlig fruktighet med inslag av gröna äpplen.
Medellång eftersmak.
Serveras till lätta skaldjur.
Bra!

Dolce Vita Soave 2001, Best. Nr. 85340
Ljus, klar färg med gulgrön nyans, medelhög intensitet och briljans.
Ren, ung intensiv vegetal och fruktig doft med aromer av örter, gräs, citrus och grön frukt.
Torr, medelfyllig smak med balanserad syra och alkohol, aromer örter, mogen frukt, samt liten citruston.
Medellång eftersmak
Serveras till grillad fisk, lättare pastarätter.
Bra!

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam