HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Grekland – vinvärldens ursprung på frammarsch!

Klicka på pilen för att läsa mer

I nio fall av tio när vi hör Grekland och viner tänker vi på Retsina. Det kådaliknande vin som kanske inte ligger på den högsta prioritet när vi ska dricka något gott Men Grekiska viner är mer än så.

Redan 1000 f Kr började man plantera vinrankor i detta anrika land. Vinrankor som visade sig trivas prima ute på de grekiska skärgårdsöarna i motsats till andra grödor. Men efter världskrig och elände följde prioriteringar och vinet fick då handla en enklare roll. Man producerade viner för konsumtionsbruk. Stämpeln på vinerna har därför följt med och de få privata vinbönder som stått utanför kooperativen har haft svårt att hävda sig. Men det vi ser nu är en utveckling som ägt rum de senaste tjugo åren ge frukt. Fler kvalitetsviner kommer in till Sverige med viner som med rätt rykte och pris kan få en bra position i framtiden. Grekiska viner är så mycket mer än Retsina.

Nya BRA grekiska viner!
Våren 2002 fick Stockholm besök av två familjeägda vinmakare, George Skouras och Vangelis Gerovassiliou, som under en eftermiddag presenterade sina viner för en liten skara journalister på Melanders restaurang.
Vinerna visade alla hög klass och hade förvånads värd bra kraft. Man odlar förutom de inhemska druvorna även bl. a. Chardonna, Viogner, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. De viner som fick direkta utropstecken i mina anteckningar var ;
Domaine Gerovassiliou Viogner 2000, 129 kr. Man har låtit de aromatiska druvorna få sitta kvar länge och mogna. Vinet har sedan fått fortsätta att mogna på franska ekfat. I doften finns mycket aprikos, persika och honungstoner som återkommer i smaken tillsammans med en härligt fyllig ekarom. Njutbartvin allena eller med en grillad fisk
Domaine Gerovassiliou Syrah 2000, 189 kr. Underbart välstrukturerad där den röda lätt peppriga frukten slår igenom Ett saftigt vin med en kraftfull finish, vilket gör vinet till en höjdare med en pepparstek eller mogna ostarna på ostbrickan.

Ni blir INTE besvikna
Vi kan konstatera att detta är ett land på framfart som just nu har på flaskan en lite för hög prislapp för att våga provas Men jag kan lova att ni inte kommer att bli besvikna.
Ta lite av er lediga tid och botanisera i systemkatalogen, samla ihop några grannar, stek på några köttbitar och bjud på en ”flytande grek”. Blanda ihop en fetaostsallad och bjud på retsina till välkomstdrink Ni kommer få en kväll att tänka tillbaka på. Man måste våga bryta mönster för att finna nya.
Lycka till!

Text: Josephine Nordlind
Illustration: Magnus Eriksson, Coraklam