HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

M. Chapoutier – samklang med naturen

Klicka på pilen för att läsa mer

M. Chapoutier är en av världens främsta vintillverkare och en hängiven biodynamisk vinproducent. Samtliga av husets 400 hektar i Frankrike och Australien odlas enligt biodynamiska principer. Allt för att i samklang med naturen få fram så autentiska viner som möjligt.

Firman, som grundades 1808, är belägen i Tain l´Hermitage och certifierad enligt ISO 2002. M:et i namnet är en gammal familjetradition som innebär att alla barn måste ha ett namn som börjar på bokstaven M. Dagens ägare är Michel vars far heter Max. 1990 tog Michel Chapoutier, då 26 år, över rollen som vinmakare i familjeföretaget. I ett slag skedde ett paradigmskifte i den filosofi och riktning företaget valt för framtiden. Istället för att fortsätta producera bra viner som man alltid gjort beslöt Michel att bara behålla de traditioner som han tyckte verkade för största möjliga kvalitet och därutöver modernisera och expandera. Idag äger företaget 400 hektar odlingar i Banyuls, Roussillon, Coteaux d’Aix och i Australien. Samtliga odlas helt enligt biodynamiska principer.

Biodynamiska principer
Michels drivkraft att hela tiden öka kvalitetsnivån för vinerna man producerar har lett till omfattande geologiska studier. Han menar att ett organiskt förhållningssätt till odling är det enda sättet att till fullo utveckla och tillvarata jordens kvaliteter och att på så sätt framställa viner med autentisk karaktär. Därför tas stor hänsyn till naturliga cykler i den ekologiska balansen i jordmånen. När han tog över vintillverkningen reducerade han skördeuttaget med en tredjedel. Han försöker dessutom att hålla så hög genomsnittsålder som möjligt i fält. Företaget är den största vingårdsägaren i Hermitage men bara den tredje största i volym. Man tar hänsyn till naturen i odlingarna och dess omgivning genom att inte bespruta, använda växtgifter eller kemiska gödningsmedel. Dessutom används traditionella metoder i vinberedningen och inhemsk naturlig jäst vid jäsningen som sker i låga temperaturer och vinerna varken klaras eller filtreras. M. Chapotier är medlem i ”Syndicat International des Vignerons en Culture Bio Dynamique” och har även ISO 2002 ceritifiering men har valt att hålla sig utanför EU:s kontrollorgan för ekoviner eftersom man inte vill bli sammanblandad med mer oseriösa ekoproducenter. Samtliga viner som produceras på M. Chapoutier är dock biodynamiskt odlade.

En av de främsta
Michel är anhängare av singeldruvviner. Till och med hans Châteauneuf-du-Pape La Bernardine tillverkas av en enda druva, Grenache. Deras standard Côte du Rhône Valréas är ett undantag från singeldruvprincipen. Vinet är blandat på Grenache Syrah och Mourvèdre. M. Chapoutier är idag ansedd vara en av de 10 främsta vintillverkarna i världen och får bättre betyg än någon annan Rhôneproducent. Vingurun Robert Parker räknar Michel Chapoutier bland världens fem bästa vintillverkare och säger bland annat:

– Det kan inte förnekas att Michel Chapoutier blivit denna planets klart skinande ljus!

Man expanderar inte bara kvalitativt utan även i volym. På fyra år har produktionen ökat från 400.000 flaskor till 2,5 miljoner. Toppvinet är prestigecuvéen Le Pavillon i Ermitage men sedan 1996 tillverkar man två ännu mer koncentrerade cuvéer, nämligen Ermitage Le Meal och Ermitage L´Ermite. Båda med ett skördeuttag på endast 14 hl/ha, en hektoliter mindre än för Le Pavillon.

Satsar på välgörenhet
Michel Chapoutier satsar på sin image. Förutom att han är en man som tänker på naturen satsar han på välgörenhet. Bland annat har han startat ”M. Chapoutier Wines and Health Association” som syftar till att väcka opinion för donationer av benmärg till benmärgstransplantationer genom ett välgörenhetseventet ”Les Vendages du Caeur”. Michel har även inrättat ett pris som varje år går till ”The Best Wine Waiter in French Wine and Spirits”. Utnämningen stöds av ”French Education Authorities” (franska skolmyndigheterna) och ”French Union of Wine Waiters” (franska fackförbundet för vinkypare). Under oktober kommer nya M. Chapotierviner ut på Systembolaget. Håll utkik efter dem!

Text: Vinguiden.com
Illutration: Magnus Eriksson, Coreklam

Chapouiters (samtliga ekologiska) viner på Systembolaget:
Côte Rotie 1996, Côte Rôtie (2855)
Deschants Blanc 1997, Saint Joseph (72190)
Monier de la Sizeranne 2000, Hermitage (98046)
Pétite Ruche 1999, Crozes-Hermitage (2222)
Valréas 1999, Côtes du Rhône Villages (12815)
L’Ermite 1998, Hermitage (2834)

Mer information:
www.chapoutier.com
www.bibendum.se