HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Jaktsäsong i Piemonte

Klicka på pilen för att läsa mer

Kära vinvänner!

Årets tryffeljakt i Piemonte blev relativt mager på grund av sommarens torka.
Men min tryffeljägares gatukosning till terrier sniffade efter en timme bland popplar och höstlöv fram en benfärgad knöl ur leran som visade sig väga 43 gram! Man ger sin tryffeljägare en stor kram (inkl. en sedelbunt), hunden ett fläskben och drar till krogen med dagens fynd. Frikostigt hyvlad över en lös omelett med gröna sparrisknoppar, följd av en tagliatelle al dente och spänstigt krämig risotto med små gröna ärtor. I gott sällskap med bl.a. en välbyggd Barolo – 97 från Paolo Scavino. Jaktsäsongen pågår till januari,priserna brukar plana ut efter den inledande premiärhysterin där priskarusellen får fart med hjälp av ”Gastro-turismen” från USA och Tyskland.

Röd November
November är en rödvinsmånad då systemet brukar lansera prestigeviner under rubriken ”små partier”. Bland annat ur DRC sortimentet för Bourgogneälskare med tjock plånbok. 40 buteljer Romanée-Conti 1998 för 8.395:-/styck är hysteriskt, Liksom 5.895:- för en flaska Montrachet. Då satsar jag hellre pengarna på Guigals Côte-Rotie 1997 ”La Mouline” för 1.495:- till gåsen.

Svartsoppan kräver självklart Madeira och då gärna en 7829 Gossart Gordon Bual 1982 för 298:- vilket ter sig som småpengar i sammanhanget.
En god madeiranyhet denna månad är annars 7833 Blandy’s Colheita Malmsey 1995 för fyndpriset 143:- Generöst kolaknäckigt bränd sötma med inslag av
rostade hasselnötter och choklad i stor harmoni. Perfekt till julens valnötter av årets skörd.

VITT
6415 High Country Chardonnay 2000, Miranda Wines,Victoria Australien 89:-
För er som gillar innehållsrik,rustik chardonnay med frikostig exotisk frukt och rostade fatvaniljtoner. En charmerande Crocodile Dundee.
Passar till: en värmande fisk och musselsoppa med saffran.

12423 Gini Soave Classico Superiore 2000, Soave, Italien 99:-
Super-Soave i en ren,elegant stil från ambitiösa familjen Gini i Monteforte d`Alpone. Inslag av torkade aprikoser, mandel och ren frisk citrusavslutning.
Passar till: fina fisken eller grillade havskräftor med örtsmör.

5773 Chablis 2000 William Pinon, Frankrike 99:-
Stringent, elegant rökigt mineralig, ren metalliskt frisk med gröna äpplen och citrus.
Jäst på rostfria ståltankar som ger vinet en stringent ton då det är ungt. Efter några år i buteljen brukar denhär stilen utvecklas med fruktigare aromer men bibehållen elegans.
Passar till: vinterns ostron eller stekta sjötunga à la meuniére. På mjölnarhustruns vis vänd i mjöl och stekt gyllenbrun i smör.

6458 Crofters Show Reserve Riesling 1996,BRL Hardy, Australien 109:-
Australiensk riesling i absolut toppklass som tål jämförelse med de bästa från Alsace och Tyskland.Elegant,stringent mineralton skiffer, doft av honung med inslag av torkad aprikos. Saftigt generös frukt, mineral och lång, krispigt frisk syra som kittlar käkbenen.
Passar till: stekt rödtunga-eller sjötungafilé med brynta champinjoner.

RÖTT
Primitivo är den gamla syditalienska druva som fallit många svenskar på läppen. Denna månad kom en turbovariant packad med frukt.
32420 Prima Mano Primitivo 1999, Puglia Italien 149:-
Fullmogna moreller,katrinplommon, svart tryffel och fat i skön harmoni.
Passar till: vinterns vilt som rådjur, renfilé, älgstek med svamp.

6524 Subsol Carmenére 2000, Maipo Chile 69:-
Charmig magvärmare med varmjordsfruktig inbjudande katrinplommonfrukt.
Örtig med brända russintoner.
Passar till: Pasta med pesto, brynt svamp eller grillade lammkotletter.

22092 Nederburg Cabernet Sauvignon/Merlot 1999, Coastal Region Sydafrika 69:-
Generöst fyllig katrinplommonfrukt med inslag av fat.God nu.Utvecklas i buteljen ett par,tre år enligt min bedömning. Skall drickas nu enligt Systemets varunytt och utvecklas i 10 – 15 år enligt tillverkaren. Systemets tidsbedömningar är generellt för korta av rena försiktighetsskäl, kan man förmoda. Ingen kan exakt garantera hur länge ett vin kommer att utvecklas i buteljen. Det beror på årgång, vinifikation, lagringsförhållanden och bedömarens erfarenhet.
Passar till: Stekt fläsk- eller kalvkotlett med svart trumpetsvamp.

6460 Cape Mentelle Shiraz 1999, Margaret River, Australien 169:-
Härligt stor attack med eucalyptus, nymalet kaffe, tobak och fatvanilj.
Har då vinet inte varit i närheten av någon druva?
Jo, shiraz – som på dessa breddgrader kan bjuda en så charmerande arombukett. Det smakar fullmogna björnbär och svarta vinbär i en generöst koncentrerad blandning med eucalyptus, mynta och ek från lagring på fat av amerikansk och fransk ek.
Passar till: vilt, som älgsteken med kantareller.

ITALIENSKA FULLBLOD
Antinori kommer med sina berömdheter från toppåret 1997. Viner för källaren. Det är inte lönt att närma sig med korkskruven förrän runt 2007 och priserna har galopperat iväg för långt.
32407 Tignanello, Toscana Italien 540:-
Stringent fatig framtoning som ännu döljer den massiva frukten av 80 % Sangiovese och resen en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot Franska fat.

32406 Solaia , Toscana, Italien 1.500:- (!)
Just nu en stängd brädgård. Som vi vet kommer att utveckla massor av svarta vinbär,moreller, sötlakritstoner, örter och fatvanilj. Cabernet Sauvignon-dominerad 75%. Resten en blandning av Sangiovese och Cabernet Franc. Franska fat.
Passar till: vilt som orre,tjäder, rådjur.

SÖTT
12431 I Capitelli, Recioto 1999 Anselmi, Veneto Italien 124:-
Recioto innebär fullmogna druvor som fått torka på bambugaller i ventilerade loft och därmed skrumpnar till russinliknande form. Druvorna pressas först efter fyra månaders torkning och den koncentrerad musten får jäsa på 225 liters barriqer av fransk ek och lagras därefter på faten i 16 månader. Resultat:stor generös honungssötma med inslag av torkade aprikoser, ananas och en frisk syra som balanserar sötman. En italiensk sauternes.
Passar till: bärdesserter, mandeltårta.

Det lackar mot jul och nyår. Snart dags för kluckande klappar och Champagne!
Vi ses !

Bengt Frithiofsson