HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Monopoldilemmat

Klicka på pilen för att läsa mer

Ingen kan väl ha undgått Systembolagets utkast den senaste tiden. Som nu vinstbärande företag har den demokratiska fria liberala synen fått stå åt sidan för de vinstmöjligheter som alkohol kan ge. Allt väldigt väl inbäddat i en syn att man handlar för kundens bästa. Istället för att behålla sin enorma bredd av utbud ser man till att minska. Motiveringen är att konsumenterna blir förvirrade av det stora sortimentet!

Resonemanget bygger på att inte behöva ligga på lager av de s k hyllvärmare som vi vinskribenter gladeligen tipsar som fynd. Smaken är olika och så är även människan. Systembolaget vill således bygga en mall efter storsäljare för vår skull. Men vänta ett tag, monopolet fick väl dispens just för sitt breda utbud. Genom att minska bredden hamnar vi utanför vår dispens, d.v.s. Systembolaget biter sig själv i svansen.
Eller kan det vara så att de redan sett sin begränsning och att tiden rinner ifrån dem. Det oundvikliga närmar sig. Då är detta steget ett steg i anpassningen att bli en av konkurrenterna på den fria marknaden.

Det tråkiga är att det finns inget annat företag i landet som har så hög kännedom och kunskap om vin. Internutbildningar har för de flesta varit en självklarhet. Systembolaget har varit mycket generösa med spridning av kunskap. Vi får inte heller glömma att det är tack vare vårt monopol som vi har ett av världens bästa prissättning. Ingen har, globalt sett, haft så bra priser och avtal gentemot vinmarknaden. Detta kommer givetvis inte fortlöpa utan priserna kan vi nog räkna med i framtiden kommer att öka.
Jag kommer under hösten följa debatten, ta med kommentarer och intervjuer med branschfolk såväl som konsumenter. Följ med den rafflande fortsättningen som kommer att leda till en stor förändring i vårt samhälle.

Josephine Nordlind
Sommelier och vinskribent