HEM

Springbank Destilleries – Ett minne av en stor tid

Klicka på pilen för att läsa mer

Under mitten och slutet av 1800-talet blomstrade staden Campbletown. Ett trettiotal destillerier trängdes i den lilla staden som var den näst största whiskyregionen efter Highland. Idag finns endast två destillerier kvar. Springbank Destilleries som har varit familjeägt sedan det grundades 1828 och Glen Scotia som numer ägs av Springbank.

Ett flertal destillerier fanns i Cambpletown, som är beläget i sydvästra Skottland, redan innan whiskytillverkning blev laglig 1823. Då klimatet är gynnsamt och jorden bördig på den långsträckta halvön Kintyre odlas korn i stor utsträckning. Eftersom efterfrågan på kol, som brutits i området sedan 1600-talet, ökade i takt med industrialiseringen byggdes en järnväg mellan Cambpletown och Glasgow. Med fler invånare i Glasgow ökade försäljningen för de närbelägna destillerierna. Hamnen och havet gjorde whiskyn mer lättillgänglig även för andra delar av landet. Allt detta ledde till att whiskyindustrin blomstrade i området

Trendskifte och förbudstid
Kring förra sekelskiftet inträffade ett trendskifte bland whiskydrickarna, den lättare Speysidewhiskyn föredrogs och försäljningen gick ner. Som salt i såren kom förbudstiden i USA och en stor del av marknaden försvann med den. Och inte nog med det, kolet sinade och man hade inte längre råd att ha järnvägen i drift. Den storhetstid som Cambpletown upplevt gick ett bistert öde till mötes. 1940 fanns endast de två destillerier som idag är i bruk kvar. Glen Scotia har dock varit stängt under stora delar av 1900-talet, men ägs och drivs idag av Springbank Destilleries Ltd.

Springbank Destilleries
Springbank äger idag namnrättigheterna till många av de gamla destillerierna och gör en bred variation av whiskysorter. De är det enda destilleriet i Skottland som själva svarar för alla steg av produktionen, från mältning till destillering. Genom att blanda en del av low wines (produkten av första destilleringen) med den sista delen från den andra destilleringen (feints), och sedan destillera detta ytterligare en gång får man ett destillat som är unikt för Springbank Destilleries. De säger själva att de destillerat två och en halv gång. Destillatet späds därefter ut till 63% alkohol och lagras på ekfat. Fyra olika sorter produceras.

Springbank 10 Years old (nr 80426 i beställningssortimentet) En lätt whisky med bra maltkaraktär och balanserad rökighet samt en medellång eftersmak. Lämplig som apertif. Priset är 575 kronor för 700 ml.

Springbank 21 Years old (nr 425) En fyllig whisky med markerad rökighet och fatkaraktär samt en lång eftersmak. Lämplig som digestif. Priset är 891 kronor för 700 ml.

Springbank 35 Years old (nr 80463 i beställningssortimentet) En fyllig, komplex whisky med toner av torkad frukt och en väl integrerad rökighet samt en lång eftersmak. Lämplig som digestif. Priset är 1911 kronor för 700 ml.

Longrow Bourbon Wood 10 Years old (nr 70549 i beställningssortimentet) En fyllig, mogen whisky med tydlig rökighet och torvkaraktär samt en lång eftersmak. En upplevelse för den som gillar rökig whisky. Lämplig som digestif. Priset är 898 kronor för 700 ml.

Andreas Kjörling
Sommelier