HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Finstämda viner från dramatiskt landskap

Klicka på pilen för att läsa mer

I Lombardiet i norra Italien, på gränsen till Österrike finner man regionen Valtellina beläget på branta alpsluttningar. Mest känd i området är producenten Nino Negri, som med sina klassiska viner gjorda på den lokala druvan Chiavennasca, fått lovord från stora delar av världen.

Vinfirman grundades 1897 men vinerna från Lombardiet gjorde sig kända redan på 1500-talet då riddaren Von Guler sålde dem till Schweiz och Österrike. Dock var det först trehundra år senare som Nino Negri började buteljera vinet under sitt eget namn och exportera flaskor istället för ekfat som man tidigare gjort. Ninos son Carluccio Negri var den som fick företaget att växa och etablera sig på nya marknader i bl a Nordamerika. Idag är företaget en del av Gruppo Italiano Vini, GIV. Sedan drygt trettio år tillbaka är Casimiro Maule vinmakare och ansvarig för den höga kvaliteten på vinerna.

Vingårdarna
Valtellina är en smal dalgång i de Italienska alperna, med branta sluttningar på vilka de terrasserade vingårdarna klättrar uppåt. Totalt förfogar Nino Negri över 38 hektar vingård fördelat på fyra olika underregioner. Planteringarna i Sasella ligger längst väster ut och utgör 8 hektar, namnet kommer från den närliggande kyrkan. Därefter ligger Grumello, med en vingård på 12 hektar belägen 450 meter över havet. Här är solexponeringen optimal vilket gör hög kvalitet på druvorna. Näst sist ligger vingården i Inferno som tagit sitt namn av de extremt branta sluttningarna. Här har Nino Negri en 11 hektar vingård. Sommar tempera-turerna blir mycket höga här vilket också bidragit till att regionen fått sitt namn. Längst öster ut, i Fracia, ligger den minsta av vingårdarna, endast 7 hektar stor. Genom förändringar i planteringen har kvaliteten höjts avsevärt under de senaste åren. Vinrankorna är numer horisontellt arrangerade för bättre solexponering.

Vinerna
Druvan Chiavenasca är densamma som Nebbiolo i Piemonte, även om den här lyder under ett eget namn. Till skillnad från sin like gör den elegantare, lättare viner än vad som återfinns i till exempel Barolo. De vita vinerna görs på druvorna Chardonnay, Sauvignon Blanc, och den lokala druvan Incorino Manzoni. Sfursat är en lokal specialitet som görs på torkade druvor. Likt amaronevinerna i Veneto får dessa en hög alkoholhalt och koncentrerad smak. Vinerna är väl lämpade för lagring. Följande viner finns att köpa på systembolaget.

La Tense Sassela Valtellina Superiore DOCG 2000, SB 32341, 120:-
Klar medelintensiv röd färg med viss tegelnyans.
Ren, något utvecklad doft med mineralton, balanserat ekfat och fin röd frukt.
Torr medelfyllig elegant smak med balanserade tanniner och syra samt aromer av röda bär.
Medellång eftersmak
Bra.

Valtellina Sfursat 5 Stelle DOC 1999, SB 2384 335:-
Klar röd färg med nyans av tegel och medelhög intensitet.
Ren, ung fruktig doft med aromer av mörka bär.
Torr, medelfyllig, aromatisk smak av mörk frukt och viss kryddighet samt balanserad ton av ekfat.
Lång eftersmak.
Bra!

Valtellina Sfursat 5 Stelle DOC 1998, SB 2357, 279:-
Klar röd färg med medelhög intensitet och rubinnyans.
Ren, ung varm doft av solmogen frukt och mörka bär.
Torr fyllig smak med balanserade tanniner, syra och alkohol samt bra frukt av mörka bär.
Lång eftersmak.
Mycket bra!

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Lubber AB