HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Majnyheter på Systembolaget

Klicka på pilen för att läsa mer

Våren närmar sig sakta men säkert. När solen värmer och man gärna sitter ute kan det var gott med lite lättare mat. Ljust kött eller en fiskrätt med vårprimörer och färsk potatis är det nog ingen som tackar nej till. Ett lite lättare vin är då, oavsett om det är vitt, rött eller rosé, helt rätt.

Systembolaget lanserar, i sällskap av ett och annat fynd många bra viner denna månad. Bland de vita vinerna finns två som särskilt kan rekommenderas. Båda två kommer från det som i vinsammanhang kallas gamla världen, d.v.s. Europa. Av de två röda viner som bör uppmärksammas kommer det ena från nya världen.

1996 Sauvignon, Casa Vincola Bosco Malera; Grave del Friuli, Italien (nr 22448) är ett vitt medelfylligt vin gjort på druvan Sauvignon Blanc. Vinet är torrt med en frisk syra och inslag av gräs såväl som äpple och päron. Lämplig temperatur är 12 grader Celsius. Som många viner gjorda på Sauvignon Blanc, passar det bra till sparris. En lättare fiskrätt med färska örter är något som varmt kan rekomenderas till. Vinet säljs från och med 7 maj och kostar 75 kronor.

1998 Riesling Spätlese Trocken, Kallssädter Kobnert; Pfalz, Tyskland (nr 6254) är ett vitt vin från södra Tyskland. Spätlese betyder att druvorna har hängt kvar länge på vinrankan och utvecklat mycket arom. Trots att druvorna fått mogna länge är det ett torrt vin med en frisk syra som bärs upp av en tydlig fruktighet med inslag av gröna äpplen. Vinet har en lång eftersmak Drick vinet nu eller lägg det på lagring. Bra tysk riesling tillhör de mest lagringsdugliga vinerna i världen! Servera vinet vid en temperatur av 12 grader Celsius till en laxrätt eller ljus fågel, t ex kyckling. Vinet säljs från och med 7 maj och kostar 74 kronor. Ett fynd !

1999 Bourgueil, P Caslot; Loire , Frankrike (nr 12128) är ett rött medelfylligt vin gjort på druvan Cabernet Franc. Vinet har en rubinfärgad nyans och tydliga inslag av röda bär i doften. Det är ett torrt vin med en frisk syra, smaken återspeglas av doften men med en viss gräsighet och en medellång eftersmak. Servera det som fransmännen själva gör, lätt kylt. 14-16 grader Celsius är lagom. Vinet är lämpligt till grillad fisk eller ljusa kötträtter, gärna med en lättare sås. Vinet säljs från och med 7 maj och kostar 85 kronor.

2000 Morandé Merlot/Shiraz, Viña Morandé; Valle Central, Chile (nr 6552) är ett rött vin med violetta nyanser och en hög intensitet. Det är ett medelfylligt vin med en stor doft av mörka bär, rostade ekfat och en viss pepprighet. Doften återkommer i smaken tillsammans med en frisk syra och kraftiga tanniner. Vinet som har en lång eftersmak gör sig bäst vi ca 18 grader Celsius och passar bra till lamm eller vilt. Drick vinet nu eller spara det något år, syran och tanninerna kommer då att rundas av och man får ett lite mjukare vin. Vinet säljs från och med 7 maj och kostar 75 kronor

Andreas Kjörling
Sommelier
dryckeskonsult@hotmail.com