HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Brocard

Klicka på pilen för att läsa mer

Jean-Marc Brocard är en av världens i särklass främsta producenter av vita viner. Hans hängivna arbete sedan snart trettio år tillbaka har givit viner som klassas som årsbästa av den ena prestigefyllda vintidningen efter den andra. Chablis är hans passion och det märks.

Att Jean-Marc Brocard skulle bli en av världens främsta vinproducenter var det nog ingen som hade trott. Unge Jean-Marc var son till bönder och arbetade som ingenjör då han 1973 gifte sig med dottern till en vinmakare i byn Préhy, nära Chablis. I och med giftermålet började han utbilda sig inom vinframställning och ett intensivt intresse växte fram. Han skaffade ett hektar land att börja testa sina nyfunna kunskaper på. Därefter blev det ett hektar till och ett till. Idag, knappt 30 år senare, har Jean-Marc Brocard 80 hektar vinodlingar och är en av världens absolut främsta producenter av vita viner. Hans fullständiga hängivenhet för Chablis, dess traditioner, natur och jord, har inte bara gjort att hans viner sedan början av nittiotalet vunnit det ena prestigeladdade priset efter det andra utan också återupprättat distriktets rykte. Från att ha blivit förknippat med ”vin” i allmänhet och dåligt vin i synnerhet, är Chablis numera ett prestigevinsdistrikt med världsomspännande erkännande.

Med jorden i centrum
Jean-Marc Brocards filosofi bygger på den rena och eleganta Chablis-stilen och därför används aldrig ekfat i vinframställningen. Istället sätts jordmån och druva i centrum, vilket innebär att arbetet med skötseln av vingården är mycket viktigt och att efterbehandlingen av druvmusten sker med yttersta försiktighet. Lagring på ekfat anser Jean-Marc Brocard vara en missgärning eftersom den mineralton som kommer från jorden och därför utmärker Chablisvinerna då försvinner.

– Våra vita viner får mogna på traditionellt sätt i rostfria ståltankar. Det hjälper oss att respektera jorden. Druvorna från varje jordlott i vingården får mogna separat för att bibehålla varje enskild bit jords egenheter, berättar Jean-Marc Brocard, det gör att vi kan ta fram olika cuvéer som kan vara fruktiga eller mineralrika, framåt eller slutna, raffinerade eller koncentrerade.

Hyllad av en hel värld
1996 blev Brocards Chablis Beauregard 1996 vald till årets bästa vita vin av Wine Spectator. Prestigefulla priser från världens största vintidningar och tävlingar har sedan dess blivit vardagsmat. I Sverige blev hans Petit Chablis Domaine Ste Claire 1996 år 1998 utnämnd till ”Årets mest prisvärda vin” av svenska tidningen Vin & Mat. Samma tidning utnämnde honom både 1998 och 2001 till årets producent. I början av sin karriär som prestigeproducent köpte Jean-Marc Brocard mark utanför de svindyra Grand Cru områdena i Chablis. Han har länge tillhört en falang av moderna odlare i Chablis som utvecklar det traditionella sättet att odla och tillverka Chablisviner. Idag äger han även vinodlingar i Grand Cru områden men de viner som inte är odlade där är även de av mycket god kvalitet. Anledningen till att han utvidgat sina odlingar även till dessa områden är snarare att priserna på Grand Cru viner är i princip dubbelt så höga som de från andra delar av Chablis.

Vingården på prärien
Ett besök på vingården rekommenderas. Grupper på mellan 20 till 300 personer tas emot för provning, rundvisning och, om man vill, en meny av kalla eller varma rätter som tillagas av välrenommerade regionala kockar. Landskapet är mycket speciellt och ganska olikt Frankrike i övrigt med sina öppna, nästan prärieliknande fält. Man förstår vad som gjort Jean-Marc Brocard så fäst vid landskapet, dess jord och traditioner. Med ett glas Chablis av yppersta klass i handen och med blicken mot de välskötta vinodlingarna som sträcker ut sig i all oändlighet mår man bra, mycket bra.

Text Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Brocards viner som presenteras på Vinguiden.com
Chablis Grand Cru Les Clos (5582)
Chablis 1:er Cru Montée de Tonnerre (5587)
Petit Chablis Domaine Ste Claire (5588)
Chablis Domaine Ste Claire Vieilles Vignes (5595)
Jurassique (5688)