HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Mousserande i vår

Klicka på pilen för att läsa mer

Mängden såld champagne kan mycket väl vara en värdig mätare på landets konjunktur – precis som annars längden på damernas kjolar om våren, sägs vara.

I Sverige drack vi förra året över 4,6 miljoner liter mousserande vin och champagne. Under högkonjunkturen 1999 handlade vi i Sverige 4,5 miljoner liter mousserande och champagne. Sen kom IT-kraschen år 2000, och då sjönk försäljningen med nära 850 000 liter – till strax under 3,7 miljoner liter.

Landets ekonomi har onekligen blivit bättre och det avspeglar sig också i bubbel och brus. År 1980 drack vi svenskar 168 000 liter champagne – medan det förra året skålades i nästan fyra gånger så mycket – 634 000 liter.

Alernativ
Fransmännen har en dominerande ställning som kvalitetstillverkare av vitt vin med bubblor. Men det finns andra länder som trampar på i periferin. De lyckas påfallande ofta med att ta fram den vita festligheten på flaska – och då för under hundra kronor.

Italien och Spanien har länge varit goda producenter av Spumante respektive Cava. Fastän de båda ländernas vinhus i förekommande fall inte alltid lyckats konkurrera med storebror i norr vad gäller kvalitet, så har de i vissa fall kommit snuddande nära.

På senare år har även den så kallade Nya Världen tagit sig in i salongerna och möjligtvis fått en och annan gammal kolonisatör att lyfta på ögonbrynet och torka skummet ur mustaschen.

Viner från Nya Zeeland har seglat upp som en kvalitetstillverkare från det södra halvklotet. Den Nya Världens David slåss mot Goliat – och det är inte sällan som den snabbe övertygar mot den store.

Naturligtvis är kvalitén hög bland franska flaskor som närmar sig en tusenlapp. Det är dock inte alla konsumenter som blir svaga i benen och vill gå ner och göra en head spinn bara för att det är äkta champagne i glaset. Om än priset för en flaska champagne normalt inte ligger runt tusen kronor – utan det i samanhanget mer modesta, 300 kr.

Det finns en hel del att välja på för den som har näsa för bubbel. Systembolagets självplocksavdelningarna svämmar över av skummande smällkorkar och beställningssortimentet är som kraftverkens vårfyllda vattendammar – både av ”äkta” champagne och ”vanlig” mousserande vin.

Av Magnus Bergquist