HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Vinfestival – Vita viner från Alsace

Klicka på pilen för att läsa mer

Vita viner från Alsace, ett vårtecken.
2005 års vinfestival ger dig ett unikt tillfälle att prova viner från Alsace. Festivalen startar på torsdag den 12 maj och håller på fram till den 25 maj.

Ett trettiotal restauranger har till vinerna från vindistriktet Alsace komponerat specialmenyer.

Många har besökt det vackra och böljande vinlanskapet i dalgångarna utmed Vogeserna i nordöstra Frankrike. För de som inte varit där blir årets vinfestival ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med de aromatiska vinerna från Alsace.

I Alsace är vinerna uppkallade efter druvsorterna. Riesling, Pinot Blanc, Muscat d´Alsace, Pinot Gris, Gewurztraminer och Sylvaner är de dominerande vita vinerna i regionen. Här ryms allt från de torraste vinerna till de mest fylliga och kraftfulla.

Alsace vinfestival är ett arrangemang av vinproducenterna i regionen i samarbete med franska Sopexa i Sverige. Under festivalveckorna finns det möjlighet att smaka på Alsace stolthet och gastronomernas älsklingsvin, Riesling. Det är ett suveränt vinval till olika fisk- och skaldjursrätter. Eller varför inte ett fylligt Pinot Gris, som med sin långa eftersmak smakar bra till gåslever, patéer eller vilt ljust kött. Pinot Blanc är ett säkert kort bland vinvänner med ett brett användningsområde inte minst till sommarens buféer.

Restaurangerna som deltar i festivalen är alla välrenommerade och de flesta välkända för allmänheten. Kockarnas och restaurangernas favoritvin är nämligen ett Alsacevin. Väl mött och passa på att njut av våren och sommaren med ett svalkande vin från Alsace.

Listan på deltagande restauranger kan du få genom att hämta PDF-tidningen Alsace 2/2005 genom att klicka här.