HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bonterra – första kravmärkta amerikanska vinet

Klicka på pilen för att läsa mer

Fetzer och Bonterra Vineyards är en oerhört ambitiös ekologisk producent som sedan 1985 satsat hårt på att utveckla sin organiska odling. Den 1 januari i år blev Bonterra Vineyards viner KRAV-godkända och märkta med KRAV:s välkända symbol. Det gör dem till de första KRAV-märkta amerikanska vinerna på den svenska marknaden.

Historien bakom Bonterra och den framgångsrika vinproducenten Fetzer börjar 1958 då trävaruhandlaren Barney Fetzer köpte en fallfärdig ranch i Mendocino County, cirka 192 kilometer norr om San Francisco. 1968 började han och hans elva (!) barn att bruka de 100-åriga vinodlingar de funnit på ägorna och gjorde om ladan till vinkällare. Samma år producerade familjen 2.500 lådor vin och startade därigenom grunden till sin framgångssaga.

Europa inspirerade
1985 startade familjen Fetzer, inspirerade av den europeiska attityden till vin som en del av måltiden, ”Bonterra Garden”. Bonterra Garden var ett organiskt experiment där man odlade omväxlande vinplantor, blommor, örter och grönsaker. Experimentet övertygade Bonterras vinmakare Robert Blue om att ekologiska viner var framtiden:

– Vi valde inte att odla druvor organiskt bara för att vara annorlunda. Vi valde det för att de helt enkelt var de godaste druvor vi någonsin smakat, säger han entusiastiskt.

Robert Blue vill producera viner som uttrycker druvans naturliga kvalitet. Bonterras viner återspeglar en filosofi om att vinproduktion skall vara ett naturligt uttryck av just den vingård där druvorna odlas, med renhet och intensitet som måttstock. Det lyckosamma i filosofin har bland annat bekräftats genom att Fetzer Vineyards 1999 tilldelades Allt om Mat:s Gyllene Glas.

– Genom att ge jorden näring och behandla den med respekt vet jag att den kommer att tacka mig med sin bästa frukt säger Dave Koball som är ansvarig för odlingarna på Bonterra. När jag odlar organiskt förstår jag bättre vad som händer i vingården och därigenom blir jag en bättre brukare av den.

Även flaskorna miljöanpassas
Med åren har även buteljerna anpassats med innehållet. Etiketterna är av vasspapper, ingen metall eller plast, bara lite paraffin/bivax som förseglar korken. Ytterligare en satsning är ett eget tunnbinderi där alla ekfat tillverkas, av såväl fransk som amerikansk ek. Odlingarna har under åren utökats och produktionen blivit större. Hela verksamheten är idag byggd kring ett ekologiskt tänkande och cirka 700 hektar är idag certifierade som organiskt odlade av California Certified Organic Farmers (CCOF). När projektet startade ställdes ett krav från styrelsen; att odla ekologiskt får inte ske på bekostnad av smak eller pris. Vinerna är inte dyrare, de smakar minst lika bra, om inte bättre, och framför allt är vinerna odlade i harmoni med naturen.

En av världens största
Det som startade som ett försiktigt organiskt experiment 1985 innebar att i princip samtliga av Bonterras vinodlingar hade blivit certifierade som organiska av Kaliforniska staten 1992. Härmed blev man också den första certifierade organiska vinproducenten i Kalifornien. Idag är Bonterra till arealen en av världens största certifierade organiska vingårdar. 1991 släppte man sina två första Bonterraviner; ett vitt på 100% Chardonnay samt ett rött på 55% Petit Sirah och 45% Zinfandel. Sedan dess har flera viner i Bonterraserien sett dagens ljus, idag ett tiotal. KRAV är den svenska motsvarigheten till CCOF . De har hittills givit 20 produkter inom kategorin vin och sprit KRAV-märkningen, varav 16 viner. Av Bonterras viner är samtliga KRAV-märkta, även de som ännu inte finns på svenska marknaden. Vi kan bara önska att Systembolaget snart tar in fler viner från denna ambitiösa ekologiska producent.

Text: Vinguiden.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Bonterras viner på Systembolaget:
Bonterra Cabernet Sauvignon 1998 (6710)
Bonterra Zinfandel 1999 (22620)
Bonterra Chardonnay 2000 (16632)
Bonterra Viognier 2000 (85310-1) i beställningssortimentet
Bonterra Syrah 1998 (85294-1) i beställningssortimentet

Mer information:
Vill du veta mer om Bonterra? Mycket intressant läsning om historien bakom Bonterra samt om deras ekologiska filosofi på: www.bonterra.com
Mer information hittar du också på www.fetzer.com och www.philipson-soderberg.se
Mer information om hur kravmärkningen går till finns på: www.krav.se