HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Ingefära och whisky

Klicka på pilen för att läsa mer

Den som äter sushi har lärt sina smaklökar brutala kast mellan wasabins förkrossande hetta i bihålorna, och ingefärans smekande sötsyrlighet över tungan.

Att ingefära på engelska heter ”ginger” vet kanske de som lyssnade på popgruppen Spicegirls under nittiotalet. Ginger Spice vad den rödblonda tjejen som var först att lämna bandet. Därmed bröts den smak-kvintett som stod för mycket, men sällan det som slarvigt kallas ”god smak”.

Ingefära på flaska har funnits i flera år, men spelar en udda roll i livsmedelsbutikernas läskedrycksbatteri, där smaken finns i Ginger Ale.

Whiskygrogg
Ginger Ale, is och whisky är en kombination som gör att den som annars inte gillar whisky kan vara med och grogga bland de stora pojkar.

Whisky är den bruna spritens vattendelare. Vissa gillar det, och då tar superlativen över både sans och förnuft. Andra tycker att de skulle vara charmigt att vara en sån som gillade det, och försöker via provningar och litterära verk skaffa kunskap om det som riktiga karlar redan verkar ha förstått.

Sen finns det en stor grupp som står utanför, som inte faller pladask för den anglofila kulturbäraren som stavas whisky inom det gamla imperiet, och whiskey på Irland.

De som inte gillar att via rökig malt leka lord för en kväll brukar ändå få någonting varmt i blicken när det talas om Irish coffe. Irländsk whiskey är något mer lättillgänglig och mildare än sin tuffare bror från Skottland.

Vatten
Att droppa lite vatten i whisky är en självklarhet för en connoisseur, men kan kännas udda för den som under uppväxtåren i gillestugan skedmatats med John Wayne-filmer.

Vattnet gör att whiskyn blommar ut. Men aj den som häller vatten i någon annans glas! Skulle detta ske i det viktorianska ö-riket kan det leda till att det plockas fram en arsenal av ovänligheter.

Det där med vatten i whisky måste göras av var och en själv, efter tycke och smak. Ett tips är en liten kanna vatten på bordet och ett par sugrör att använda som pipett.

Av Magnus Bergquist