HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Bästa vita box

Klicka på pilen för att läsa mer

Vinordic har genomfört vintävlingen Vinordic Wine Challenge 2007. Närmare 400 viner har provats av en jury bestående av nio erfarna vinprovare.

Den här provningen är unik för att det är prisvärdet som bedöms. Det billiga budgetvinet kan i och med detta konkurrera med det dyraste på vinlistan.

Totalt delade juryn ut guld, silver och brons i nio olika klasser. Samtliga viner finns i importörens lager, men kan även beställas i landets Systembutiker.

Vinordic Wine Challenge är Sveriges enda EU-certifierade och därmed godkända vintävling. För att få denna status måste arrangemanget godkännas av livsmedelsverket och alla viner provas blint av en kvalificerad jury.

– Detta är något vi är ensamma om i världen, säger juryns ordförande Bengt-Göran Kronstam.

Internationellt utgår tävlingarna enbart från vinernas kvalitet, utan hänsyn till vad de kostar. Nordic Wine Challange vill istället sätta fokus på prisvärdet – vilket känns mer angeläget för konsumenten.

– Kvaliteten var genomgående mycket god, ett bra betyg på det svenska vinutbudet, säger Kronstam som också noterar att flera av vinnarna kommer från beställningssortimentet, den kompromiss Sverige gjorde med EU för att behålla Systembolagets monopol.

Vinerna finns i importörens lager, men kan beställas i landets alla Systembutiker.

De bästa boxvinerna blev det röda 2006 Concha y Toro Reserva Carmenère
Cabernet Sauvignon (nr 6571, 239 kr/tre liter) och det vita 2006 KWV Chardonnay (nr 7055, 197 kr/tre liter).

Text Magnus Bergquist
Källa Stofair

Läs mer om Concha y Toro Reserva >>