HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

KWV – En viktig del av Sydafrika

Klicka på pilen för att läsa mer

Den största vinfirman i Sydafrika är KWV, grundat år 1918. Vin och starkvin, såväl som brandy görs i företaget. Druvor produceras i alla vinodlande delar av landet. Sedan marknaden för de sydafrikanska vinproducenterna öppnades 1992, har konkurrensen ökat kraftigt. KWV står dock kvar med fötterna på jorden.

Tack vare att sydafrikanerna tog sitt förnuft till fånga, släppte Nelson Mandela och började motarbeta apartheid, kan vi idag njuta en mängd olika sydafrikanska viner. Många av dem håller idag mycket god klass. Under tidigare år dominerades den sydafrikanska vinmarknaden helt av KWV. En rad nya aktörer finns nu marknaden vilket skapar en positiv konkurens. Positiv i den bemärkelsen att vi konsumenter får vin av högre kvalitet. Eftersom en långvarig handelsblockad mot landet givit en marknad som i princip endast utgjorts av inhemsk konsumtion, har de senaste tio åren inneburit stora förändringar. Tidigare har man helt enkelt inte haft samma krav på sig. Det finns idag fler vinproducenter, som inte bara måste hävda sig gentemot sina kollegor i landet, utan även resten av världen. En stor del av de befintliga vingårdarna var planterade med vita druvor, som t ex Chenin Blanc. Eftersom det konsumeras mer rödvin i världen, har man gjort stora omplanteringar till Cabernet Sauvignon och pinotage. 32% är idag planterat med röda druvor vilket är att jämföras med tidigare 22%.

KWV i ny skepnad
KWV har sedan det grundades 1918 arbetat för att hålla en god kvalitet. Idag är 4700 vingårdsägare knutna till företaget KWV International, som finns representerat på 28 olika marknader världen över. KWV International startades 1995 och fungerar som ett privat handelsbolag. 1997 Bildades KWV Group som innefattar bland annat KWV International. Den administrativa delen överläts då från staten till Wine Industry Trust, som är en ideell instans bestående av ett samarbete mellan KWV och jordbruksdepartementet. Budgeten för KWV ligger på ca 150 miljoner kronor för de närmsta tio åren. En del av pengarna kommer från den sydafrikanska staten då kooperativet spelar en viktig roll i utbildning och förbättringar i de delar av landet som har sämre förhållanden. Totalt är 300000 människor beroende av vinindustrins framgång.

En bred portfölj
Indiska Oceanen, Atlanten samt de höga bergskedjorna, som ger svalare områden genom höjd över havet, är några av de faktorer som ger Sydafrika goda förhållanden för vinodling. Vita druvor som odals är Chardonnay, Sauvignon Blanc och Chenin Blanc, som även kallas för Steen. De röda druvorna är främst Cabernet Sauvingon, Pinotage och Shiraz. Man finner även Pinot Noir och Merlot. Vinerna är allt från lätta friska och eleganta till riktiga kraftpaket med hög alkohol och mycket ekfat. Starkviner gjorda på druvan muscadelle har en lång tradition i landet. Vinerna påminner ofta om en tawny port och är ofta prisvärda. En stor del av denna bredd finns representerad i KWV´s portfölj. Än så länge kan vi köpa vinerna genom vårt systembolag.

Text: Andreas Kjörling
Sommelier

Bild: Arvid-Nordquist HAB och www.kwv-international.co.za