HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Världsrekord i whiskyprovning

Klicka på pilen för att läsa mer

Hela 1500 personer samlades lördag den 24 november i Stockholm för att tillsammans sätta ett nytt världsrekord. Aldrig tidigare har så många människor tillsammans provat whisky. Under kunnig ledning av initiativtagarna och inbjudna gäster provades fem olika sorter från Scotland och Irland. Cocktailguiden.com var där.

Klockan tolv på dagen öppnades portarna till World Trade Center i Stockholm. Då var kön utanför redan lång. Folk från hela landet pratade förväntansfullt med varandra. Väl inne fanns ett tiotal olika utställare på plats för att presentera olika whiskysorter och cigarrer.
Christer Hedwall som är en av initiativtagarna berättade att målet med whiskyprovningen var inte bara ett världsrekord utan även att få whiskyprovningen rumsren. Få människor inser att en whiskyprovning har lika lite med konsumtion att göra som en vinprovning. Många tror att det bara går ut på att dricka vilket ingalunda är sant. Precis som i en vinprovning handlar det om att titta på färg, dofta och smaka.

Världsrekordet
Efter att mer folk under två timmar strömmat till lokalerna, öppnades portarna in till det rum där provningen tog plats. Talonger med deltagarnas namn samlades in och numrerade brickor med whisky delades ut. Tillsammans med biljetterna innebär detta att deltagarna räknades tre gånger. Alla provare tilldelades därefter ett certifikat på vilket står att läsa att man deltagit i världens största whiskyprovning.

Sorterna som provades
De fem sorterna som provades var en blandning mellan irländsk och skotsk whisky. Först ut var Bushmills 16 Years old Single malt whisky från Irland (No. 442, Pris 399:-), som är medelfyllig, med blommiga aromer och en aromatisk eftersmak. På andra plats i provningen presenterades Ardbeg 1975 Single malt whisky från Islay, Skotland (No. 420, Pris 599:-). En rökig, balanserad whisky med inslag av tjära. Highland Park 12 Years old Single malt från Orknay, Skotland (No. 446, Pris 395:-) utgjorde whisky nummer tre. Den är en rökig whisky med komplexa aromer och en medellång eftersmak. Näst sist provades Bowmore Darkest som är en bärnstensfärgad, rökig och aromatisk whisky från Islay, Skotland. Sist i provningen var Laphroaig 10 years old single malt (No. 571, Pris 398:-), som är mycket rökig, kraftig och med aromer av tjära och hav. Whiskyn kommer från Islay, Skotland.

Behållning av provningen
Att lära sig något från en sådan här provning är svårt, men det är å andra sidan inte därför man deltar. Att tillsammans med ett och ett halvt tusen människor få dela fantastiska smakupplevelser är en häftig känsla. Att det dessutom är ett världsrekord som skapas gör inte saken sämre. God stämning, trevliga människor och höga förväntningar som tillgodosågs gjorde lördagseftermiddagen till en minnesvärd upplevelse. Fram för mer whiskyprovning!

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Bild: Örs Gubas