HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

I Chavignol strax utanför Sancerre

Klicka på pilen för att läsa mer

Ibland kan delar av vinbranschen innehålla känslan av förfluten tid. En tid som i lyckliga stunder befolkades av den gode patriarken, en familj med en passion för sitt verv, och en by där man tillsammans skapade någonting litet, men som gjorde oerhörd skillnad.

Chavignol är en sådan by, där tiden i vissa stycken tycks marinerad med kärlek för konsten, sin konst att skapa vin som gör den där skillnaden. Säkert inte med den stora produktionen, och höga vinsterna, för ögonen – utan för tillfredställelsen i att göra det goda värvet, att föra en tradition vidare.

Henri Bourgeois är vinhuset som fortfarande för sin tradition vidare, sen tio generationer. Alla i familjen och de flesta i byn är delaktiga i produktionen. Och när pappan går genom byn hälsar han på alla, och pussar de små barnen på kinderna. Han älskar sin by och dess invånare – och alla tycks de älska honom.

Det är med sådana bilder för ögonen det känns extra gott att bära hem ett par flaskor och veta att de rymmer mer än bara druvsaft. Och fastän de flesta av deras flaskor inte når fram till Systembolagets hyllor, finns det de som går att beställa.

Les Baronnes heter en flaska som finns i det ordinarie sortimentet på i alla fall cirka femtio butiker i landet. Artikelnumret är 32253, och priset 144 kr. Men då får man också ett klassiskt så kallat Sancerre vin, full av försommardofter som fläder, nässlor och saftigt grönt gräs. Smaken är syrlig med fräsch ung frukt. Miltals från närmaste ekfat.

Le MD är ett annat vin som kommer från den lilla branten i området, som heter Mont Damne, Det Förbannade Berget. Kimmeridgian jord och rakt söderläge som ger massor av doft och smak. Detta är en stor och skolbokstydlig Sancerre, med alla smaker på rätt plats. Inga ekfat här heller.
Artikelnumret är 85616, och priset 180 kronor. Denna flaska måste beställas – vilket är värt besväret.

Av Magnus Bergquist
Bild Philipson & Söderberg