HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Luigi Righetti

Klicka på pilen för att läsa mer

Luigi Righetti är familjeföretaget som utvecklats från lantbruk i början av seklet till fullfjädrad producent av kvalitetsvin idag. Med små medel och hårt arbete har man lyckats med denna enorma omvandling.

Luigi Righetti grundades 1909 av Angelo Righetti och ligger i byn Valgatara di Marano i hjärtat av Valpolicella. Företaget har alltid varit hela familjens angelägenhet och syskon, kusiner, mostraf och farbröder deltar i arbetet. Idag 77-åriga Luigi arbetar ännu från morgon till kväll. Luigi uppfann på sin tid mousserande Reciotto. I dag satsar sonen Gianni Righetti allt på framtiden. Den supermoderna vinanläggning med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer han låtit bygga är en dröm som gått i uppfyllelse för familjen.

Sverige viktig marknad
Den moderna fabriken har gjort det möjligt för Luigi Righetti att satsa på kvalitetsproduktion. Från att ha varit en av huvudleverantörerna för bulkvin i Valpoilcella med endast femton procents buteljering för fem år sedan buteljerar man numera femtio procent av vinet som dessutom är av betydligt högre kvalitet. Huvudinriktningen är att producera prisvärda kvalitetsviner. Sverige är deras största och viktigaste exportmarknad. Tack vare Campolieti och Capitel de Roari Amarone är Luigi Righetti välkänd och etablerad i Sverige.

Växande produktion
Från början var Luigi Righetti ett jordbruk. I Italien räknades i århundradets början vinproduktion till allt annat brukande av jorden och det var därför inte förrän 1977 som det blev ett regelrätt vinföretag. En vändpunkt kom när Luigi var 24 år och hans pappa dog. Luigi slutade att odla korn och majs och satsade allt på vinet. Han planterade nytt och investerade i nya ekfat och maskiner. Produktionen växte. 1968 började Righetti lagra Amarone och Valpolicella Classico Superiore på ekfat. Efterfrågan på buteljerat vin från Valpolicella växte varpå man kunde investera ytterligare i modern teknik. Så småningom skaffade man en egen buteljeringsanläggning och grunden till en egen profilering var lagd. Märkligt nog blev Sverige deras första exportland, vilket har gjort att familjen har en viss förkärlek för oss svenskar.

Veronas trädgård
Den traditionella odlingsarealen för viner från Valpolitiella är indelad i tre geografiska områden som tillsammans brukar kallas ”Veronas trädgård”. Namnet har uppkommit på grund av områdets historiska betydelse, spektakulärt vackra omgivningar samt dess ovanligt fruktsamma jord. Samtliga av familjens odlingar ligger i det bästa området som kallas Valpolicella Classico. Den torra och karga jordmånen utgör perfekta förutsättningar för att framställa viner av riktigt bra kvalitet. De traditionella druvorna för området är Corvina, Rondinella och Molinara. Förutom dessa använder man numera även Cabernet Sauvignon och Sangiovese.

Amarone är ryggraden
Amarone har alltid varit ryggraden i Righettis produktion. Man tillverkar både en klassisk stil och en delvis barriquelagrad Capitel de Roari. Le Arele är ytterligare en variant. En vanlig Valpolicella Classico, Campolieti ingår också i Luigi Righettis produktion. Vinet är en s.k. Ripasso vilket betyder att den har fått en tillsats av den så kallade modern (jästresterna efter Amaronetillverkningen) efter den vanliga jäsningen. Denna metod ger större komplexitet åt vinet. Man använder enbart franska barriquer och de används endast tre gånger. Amarone- och Ripassovinerna håller för minst 10 års lagring. Luigi Righetti använder alltid uteslutande naturlig jäst.

Oerhört arbete ligger bakom
Vinproduktionen är familjens hjärta och stolthet. Samtliga arbetar oerhört hårt från morgon till kväll för att utkomsten ska bli så bra som möjligt. Kvalitetsförbättringarna de senaste åren är enorma och helt beroende av detta hårda arbete.

– Vi känner en stor tillfredställelse när vi märker att vårt hårda arbete ger ett bra resultat. Vi är också oerhört stolta över att på endast fem år ha lyckats ändra om vinanläggningen helt och hållet. Jag är så oerhört glad att jag får jobba med vin, det är mitt största intresse, säger Gianmaria Righetti.

Vi håller tummarna för familjen Righetti och önskar att deras hårda arbete ska fortsätta att resultera i riktigt bra viner!

Text: Vinguiden.com
Illustration: Magnus Erikson, Coreklam

Luigi Righettis viner på Systembolaget:
Campolieti (6792)
Campolieti 1997 Magnumbutelj (82358)
Capitel de Roari 1995 (12366)