HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Spanskt vin fortfarande svenskens favorit

Klicka på pilen för att läsa mer

Spanska viner har länge varit favoriter för många Svenskar. Systembolagets försäljningsstatistik för år 2005 visar att trenden håller i sig.

Under förra året var nästan var femte flaska som såldes på Systembolaget tillverkad i Spanien.

Med en marknadsandel på 17,3 procent gav detta spanska viner en förstaplats i försäljningsligan. Italienska viner kom på andra plats med 16,3 procent, och Sydafrika med 14,3 procent. Fjärde och femteplatsen togs av Australien med 10,7 procent, och Frankrike med 10,1 procent.

De etablerade spanska områdena säljer alltjämt bra: Rioja, Navarra, La Mancha och Penedès. På senare tid har även nygamla distrikt som Cariñena, Ribera del Júcar, Terra Alta, Cigales och Bierzo sålt allt mer på det svenska Systembolaget.

Fastän Spanien för många förknippas med röda viner har på senare år de vita spanska vinerna ökat i försäljning på Systembolaget. De Spanska vita vinerna hamnade år 2005 på en fjärdeplats.

Wine Spectator, den kanske mest inflytelserika vintidningen i branschen, har i sitt senaste test rankat de mest prisvärda vinerna världen över. 25 spanska viner fick över 93 poäng på den hundragradiga skalan.

Nästan samtliga stora distrikt i Spanien hade viner bland testets topplaceringarna. Wine Spectator berömde också den redan i Spanien nästan klassiska årgången 2001. Inte minst när det gäller viner från Ribera del Duero och Rioja.

Av Magnus Bergquist