HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Australiens äldsta vinfirma

Klicka på pilen för att läsa mer

Den äldsta vinfirman i Australien kommer från Hunter Valley i New South Wales och är mer än 170 år gammal. För oss Européer låter det inte så märkvärdigt, men man får inte glömma att deras historia är betydligt kortare än vår. Wyndham Estate finns idag över stora delar av New South Wales och även i Wictoria. Några av deras prisvärda vinerna finner vi på Systembolaget.

1828 planterade George Wyndham de första vinrankorna i det område han döpt till Dalwood. De 600 sticklingarna han planterade kom från pionjären James Busby, som var en föregångare inte bara i Australien utan även på Nya Zeeland. Namnet Dalwood hämtade han från sin fars egendomar i Wales. Sex år efter nyplanteringen presenterades den första årgången. Lysande recensioner fick vinets popularitet att snabbt växa. I mitten av seklet exporterades vin till både England och Indien. Efter George Wyndhams död på julafton 1870 delades egendomarna upp mellan arvtagarna, elva söner och två döttrar. Större delen av vingårdarna såldes därefter till andra intressenter. Endast Dalwood återstod ett par år senare.

Wyndham Estate idag
Från andra halvan av 1900- talet och framåt har vinfirman åter vuxit och vunnit ny mark, både i vingårdarna och bland konsumenterna. Till minne av George Wyndham döptes företaget om från Dalwood till Wyndham Estate 1970. Företaget äger idag vingårdar på flera olika ställen i New South Wales och har en mängd kontrakterade odlare, vilka förser dem med druvor till tre fjärdedelar av allt vin som produceras. För att slippa långa transportsträckor och de problem det innebär finns sju olika vinerier utspridda över den sydöstliga landsändan av Australien. De druvor man arbetar med är bl a klassiska sorter som chardonnay, chenin blanc, merlot och shiraz. På Wyndham Estate i Hunter Vally finner man utöver ett vineri inte bara en restaurang med 400 platser, utan även ett vinmuseum väl värt ett besök. Ett par gånger om året ges stora konserter i anslutning till anläggningen. Senast gästades den av drygt sjutusen människor som kommit för att se Ray Charles framträda. Även opera och andra klassiska konserter ges.

Vinerna på Systembolaget
Alla de som inte har möjlighet att besöka vingårdar på andra sidan jordklotet ska inte behöva gå lottlösa. En par olika viner finns representerade på vårt svenska Systembolag. Två av dessa är väl värda att provas. Det senare av dem finner man dock endast i Systembolagets beställnings–sortiment, som inte kostar något extra, men kräver att man planerar sin konsumtion en vecka i förväg.

Bin 555 Shiraz Wyndham Estate 2000 (nr 6829) har en fin tät färg med rödblå nyanser. En fruktig doft för tankarna till mörka bär som t ex björnbär och svarta vinbär. Vinet är fruktigt och fylligt med balanserade tanniner och syra. Trots att vinet ännu är ungt är eftersmaken relativt lång. Vill man dricka vinet inom snar framtid kan det vara en god ide att lufta det. Annars mår det bra av att lagras i ett till två år. Bäst gör det vid ca 17ºC till en smakrik men inte allt för het lammrätt. Priset per flaska är 95 kronor.

Bin 222 Chardonnay Wyndham Estate 2000 (nr 86432) har en blek ljusgul färg och en nyanserad doft med ett litet inslag av exotisk frukt och ekfat. Vinet är medelfylligt med begynnande mognadstoner. Syran är markerad och ger vinet en fin fräschör. En bra längd på eftersmaken ger en härlig behållning av vinets aromer. Vinet njuts bäst vid ca 12º till lättare fiskrätter eller skaldjur. Priset är likt förgående vin 95 kronor per flaska.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam