HEM

Blått vin

Rött, vitt eller rosé? Eller kanske blått? Jo, du läste rätt, det finns numera blått vin och det kommer från Spanien. Flera producenter i landet har lanserat ett blått vin. Reaktionerna världen över är tudelade. Inte minst i Sverige. Klicka på pilen för att läsa mer

Populärt blått vin

Vad är blått vin?

Blått vin är ett vin som tillverkas som ett vitt vin men som sedan färgsätts med färg från blå druvsorter. Det finns olika metoder för att få den blå färgen, men för att vinet ska landa under definitionen vin, alltså gjort på druvor, kan färgen inte tas från något annat än just vindruvor.
Det är alltså ett färglagt vitt vin. Något som också delar branschen om vad det egentligen är. Några applåderar innovationen, andra yrkar på förbud. Men det blåa vinets existens är i allra högsta grad levande och allt fler upptäcker den azurblå färgen. Må vara upprörande, för bakåtsträvarna, men mer och mer tillgängligt blir det.

Tillverkning av blåa viner

Det finns idag fler producenter som tillverkar blått vin och de flesta ligger i Spanien. En producent har tillsammans med Universidad del País Vasco i norra Spanien utvecklat en metod där de gör ett vitt vin, färgar det med färgpigment från blå druvsorter, så kallat antocyanin som är helt doftlöst, samt tillsätter färgämnet indigo.
Samtidigt tillverkar andra producenter vinet på mer naturlig väg och använder bara färgpigment från blå druvsorter. På så vis ligger vinet inom regleringen för vad vin får innehålla. Det har emellertid uppstått en diskussion kring vinet och dess tillhörighet. Eftersom det inte hamnar under vare sig vintypen vitt, rosé eller rött, finns det de som menar att det blå vinet inte ska få klassas som vin överhuvudtaget.

Systembolaget och det blåa vinet

På Systembolaget i Sverige hävdar man att blått vin inte är en egen kategori vin och förklarar att det blå vinet i grunden är ett torrt, vitt vin med ett tillsatt färgämne, antocyanin som vi alltså hittar i druvans skal.
Men, menar man från monopolet, eftersom tillsatser inte är tillåtna i vita viner kan de inte definieras som ett vin i vanlig mening. Därför klassificerar Systembolaget det blåa vinet under klassen Vin av flera typer.

Blåvin snart i var mans mun?

Har då det blåa vinet kommit för att stanna? Det får tiden utvisa, men klart är att det finns ett mycket stort globalt intresse för den nya vintypen. Bland många vinkännare är det blå vinet djävulens verk, samtidigt som framför allt en yngre generation ser den blå färgen – och det blå vinet – med nyfikenhet.
Som vanligt gäller, att ju bättre vinerna blir och när man dessutom kan få ner priset en smula, även om tillverkningskostnaden är högre än för traditionellt vin, kommer också acceptansen vara betydligt större än idag.