HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Kräftvin och augustinyheter med Bengt Frithiofsson

Klicka på pilen för att läsa mer

Kära vinvänner!

Åter från hängmattor, torp och skärgårdsklippor har vi sniffat på systemets augustinyheter och kollat det vidare perspektivet från årets Vinexpo i Bordeaux. Hur mår vinvärlden egentligen? Jo tack vinkonsumtionen har ökat till 18840 miljoner liter 1999 från 17420 milj. liter – 94. Sammanlagda vinexporten växte 25,4 % i volym de senaste fem åren enligt Vinexpostatistiken. Så i stort sett alla var där: 2400 utställare från 43 regioner vinvärlden runt. Trenden är åter till naturen. Organiskt odlade viner utan konstgödning och pesticider. Vi tror att marknaden är redo, säger bröderna Jacques och Francois Lurton som korkar upp sitt vita Anjou och röda vin de pays d’Oc ,båda offererade till systembolaget. Hos Fetzer är man sedan länge (1986) övertygad med ”Bonterra” flera organiska viner på världsmarknaden. Liksom vinjätten Gallos Bonterra och spanska Vina Ljalba för att bara nämna några etablerade producenter på svenska marknaden. Hundratals nya kommer med organiskt odlade alternativ i produktportföljen. Bland augustinyheterna finns tre ekologiskt odlade viner.

På legendariske vingårdsräven Hugh Johnsons workshop om Tarte Tatin och söta viner kom jag fram till att Ch. Filhot 1990 satt bäst till det klassiska äppelflarnet. Jämfört med kanadensiskt eiswein ”Inniskillin”, Kracher Grande Cuvée från Australien och Johnson’s egen Royal Tokay Aszu Nuilaszo -93.

Vilket vin går bäst till kräftor?
Ja, det är väl brännvin det? Öl och brännvin har sin fornnordiska charm och många kan inte tänka sig något annat till skaldjuren. Lagade på klassiskt vis kastade i kokande saltat vatten. Sältan i kokspadet kan vara tuff att matcha med vin. Därför krävs en törstsläckande pilsner, gärna en lättöl som inte golvar den finstämda kräftsmaken. Tillagade kräftor är en helt annan sak. Frågan är om inte kräftsoppan, kräftsalladen eller kräftor med gräddstekta kantareller och pasta egentligen är godare. Det ger utrymme för ett bredare doft och smakregister. Kräftskivan blir något att minnas i stället för något man vill glömma.

Bra skaldjursviner har en liten sötma som skapar harmoni med skaldjurets egen finstämda ,ibland rostade sötma.

5962 Hocheimer Hölle Riesling Kabinett 1997, Rheingau,Tyskland 79:-
Generös druvig saftig frukt med inslag av citrus. Kräftsoppa.

6257 Kloster Eberbach Riesling Spätlese 1995, Rheingau, Tyskland 89:-
Rena skiffertoner, ängsblommig bouquet,med liten honungston balanserad av frisk syra. Kräftterrin med sauce vert.

22109 Riesling Hugel Vendange Tardive 1989 , Alsace 199:-
Aromatisk ,ren skifferton inslag av nätmelon och torkad aprikos.Sötma balanserad av en frisk syra. Rostade kräftstjärtar med kantareller och pasta.

Ny årgång vita
Nya årgångar av redan listade viner är oftare bättre köp än augustis nylanseringar. Några av mina favoriter där generellt 2000 är bättre än 1999.

12742 Agramont 2000 Bodegas Principe de Viana, Navarra Spanien 65:-
Nötigt smörig harmonisk och generös med rostat fatinslag.Passar till musselsoppa med persilja eller kycklingbröst med pesto och pasta.

5765 Chablis, ny årgång 2000 från Joseph Drouhin, Frankrike 89:-
Välskräddat ,ren elegant generös saftig Chardonnayfrukt med lite mineraltoner och frisk syra. Ostron och chablis är en klassisk kombination. Men vinet passar också till fisk och skaldjursmarmite med saffran.

12191 Riesling Hugel 1998, Alsace, Frankrike 99:-
Ny,spänstig årgång med rena skiffertoner,saftig frukt och stringent syra. Perfekt till fläskkorv eller grillad fläskkotlett med rotfrukter.

Ny årgång röda
2059 Santa Rita 120 Merlot 2000 Vina Santa Rita Rapel,Chile 74:-
Generös katrinplommonfruktig med mjuka syror. Passar till pastarätter eller grillad kyckling med svamp.

22800 Côtes du Rhône 1999, Jaboulet Frankrike 80:-
Örtigt kryddig generös björnbärsfrukt med strama syror. Till höstens grytor med egna svampskörden.

6080 Vina Alberdi Reserva 1997, La Rioja Alta, Spanien 99:-
Riojas skamfilade rykte återupprättas bl.a av nya Reserva årgången-97 från Vina Alberdi. Koncentrerad Tempanillo med vaniljtoner,harmonisk och lovande. Passar till: Kycklinggrytan med chalottenlök, stekta ankbröst med rösti.

Augustinyheter

Vitt
Fjärran från importmonopoltidens slätstrukna bulk-Soave är
12446 Sanfederici Soave Classico 1999, Santi Iitalien 95:-
Personlig profil med exotiska fruktinslag och rostad ton . Gjord på 85 % Garganega och resten Chardonnay varav en del jäst på nya franska fat.
Smakrik soave till fisk- och skaldjurssoppa med aioli.

12402 Le Busche 1999, Marche Umani Ronchi Italien 115:-
För er som gillar vitt vin med drag under galoscherna.
Smörig,nötig med exotiska fruktnyanser som ananas och aprikos med citrustoner och fat i avslutningen. Musten är jäst på nya franska fat vilket ger vinet extrakt och ryggrad. Druvor: Verdicchio och Chardonnay 50/50.
Passar till: Grillad sjötunga eller rödtunga à la Meunière på mjölnarhustruns vis vänd i mjöl och stekt gyllenbrun i smör.

6488 Cloudy Bay Chardonnay 1999,Marlborough, Nya Zeeland 199:-
Chardonnay med hög svansföring.Elegant och kraftfull samtidigt. Stor Bouquet med rostade kaffetoner,saftigt generös fyllig spänstig frukt,nötig rostad stil med friska citrustoner i avslutningen.
Passar till: på skalen grillade havskräftor med örtsmör. Smakrika fisk och skaldjursrätter.

7263 Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer 1999, Tyskland. 54:-
Lågprisvin som ger valuta för pengarna. Ängsblommig framtoning med saftigt ren,generös smak med mineralton, och sötma balanserad av en frisk syra.
Passar till: apéritif i bersån eller nykokta räkor.

Rött
6276 Valdemar Tinto 2000 Martinez Bujanda , Rioja 69:-
Hygglig Rioja i lättillgänglig bärig stil gjord med samma teknik som används i Beaujolais ,kolsyrejäsning för att få fram maximal fruktsmak. Unga friska lite örtigt kryddiga bärtoner.
Passar till: kyckling med pasta. Fläskfilé med svamp.

6533 Santa Helena Siglo de Oro Carmenère Malbec 2000 ,Chile 70:-
Smakrik katrinplommonfruktig örtig stil.Generös och harmonisk med inslag av ek från sex månader på franska fat.
Passar till: marinerad grillad entrecôte , lammkotletter, älgstek med kantareller.

16343 Jacob´s Creek Reserve Shiraz 1998, Orlando, Australien 150:-
Väl använda pengar för denna välpackade korg med fullmogna björnbär,myntablad, tobak och nyrostat kaffe.Lagrat på franska och amerikansk fat i cirka 18 månader. Njut nu eller lägg undan i 5-8 år.
Passar till: Älg, hjort,renfilé med kantareller.

4275 Chateau Mouton Rotschild 1994 ,Pauillac Bordeaux,Frankrike 1.200:-
Trehundra buteljer fick Sverige av årgång 94 som inte kan räknas till toppårgångarna men som självklart är en upplevelse ändå. Inte nu, men om 5 – 6 år. Koncentrerad frukt och stadiga tanniner döljer de nyanser som utvecklas
i buteljen med tiden. En av vinvärldens absoluta höjdare. Årgång 1961 är fortfarande det bästa jag smakat.

Årets primörviner av årgång 2000 från Bordeaux släpps av systemet kl.10.00 den 22 augusti med leverans 2002 – 2003. Räkna med rekordhöga priser eftersom intresset från världens vinvänner varit rekordstort för den ”magiska”
årgången. Flera av toppslotten i Bordeaux räknar med ett mycket bra år jämfört med 1982 och 1990.

Håll i hatten, hälsar
Bengt Frithiofsson