HEM

Grönstedts – En cognac i världsklass

Klicka på pilen för att läsa mer

När man talar om Grönsteds Cognac är det många som rynkar på näsan i ren ovetskap. Många är så vana vid den att de inte inser vilken hög klass den håller. Cognacen som vi ofta kallar för svensk har sitt ursprung i Frankrike. Druvorna odlas, skördas och jäses till vin. Vinet destilleras efter konstens alla regler. Allt i distriktet cognac i Frankrike. Hur blir då detta purfranska något så svenskt som Grönstedts?

Johan Daniel Grönstedt, född i Leksand den 10 april 1806, började jobba i Falu Källare. Som artonåring flyttade han till Stockholm där han blev källarlärling hos Mazér & Co. Efter att med bravur ha avslutat sin femåriga lärlingsperiod ansökte han om gesällbrev och blev beviljad. Tre år senare, när Johan Daniel Grönstedt var 27 år, köpte han källaren Stiernan på Österlånggatan 45. Källaren räknades som en av Stockholms viktigaste och fanns omnämnd redan på 1600-talet. Grönstedt, som drev vinhandel i 1700-tals stil, nådde stora framgångar. Fjorton år efter övertagandet hade han elva anställda och tre lärlingar. I slutet av 1840-talet startades en vinhandel vid sidan av Stiernan, vars verksamhet påminner mer om dagens vinhandlare. Ingen servering erbjöds utan endast försäljning.1849 avvecklades Stiernan till förmån för Grönsteds & Co. Man blandade punsch och bedrev en omfattande importverksamhet, däribland cognac, vin, rom och arrak.

Grönstedts och Vin & Sprit
J. D. Grönstedt avled som en förmögen man 1876, han var då riddare av Wasaordern. Enligt hans önskemål tog vinskänken Georg August Wilhelm Schuldheis över verksamheten och drev företaget fram till sin död 1907, då sonen tog vid. Knappt tio år senare överläts Grönstedts & Co till AB Stockholmssystemet för 307112 kronor. Året efter tas rörelsen över av Vin & Spritcentralen som ett första steg i monopoliseringen. Vin & Sprit tog helt över 1931 vilket gjorde Grönstedts till varunamn för Punsch, Cognanc och Armangac. Cognacsserien Grönstedts som finns idag är en skapelse av masterblender Folke Andersson. Basen i samtliga av seriens åtta produkter är en cognac som förvaras i ett stort ekfat vilket rymmer hela 18000 liter. Fatet tappas av till 15000 liter för framställning av mer cognac i serien. Därefter fylls det stora fatet åter till 18000 liter. Inget av alla de fat som finns på Vin & Sprit i Sundsvall töms någonsin helt. Grönstedts görs i fem vanliga blandningar vilka har olika åldrar beroende på klassning. Dessa är trestjärnig (***), Monopole, VO, XO och Extra. Utöver dessa finns även de tre prestigeutgåvorna Jubilée, Grönstedts Millésime 1973 och den nyligen lanserade Grönstedts Rarissime.

Cognac i gott sällskap
Få saker är lika njutningsfulla som en vällagrad cognac i sällskap av en cigarr. En bra tumregel är att välja en mildare cigarr till en äldre cognac efter som denna är mjukare och mindre eldig. Prova gärna lite mörk bitter choklad till. Kaffe och cognac är för många ett välkänt begrepp. Kaffe tillför inte smakupplevelsen av cognacen något men ligger den heller inte till last. Cognac precis som alla andra destillat drickes med fördel i tulpanglas för att få mesta möjliga behållning av aromen.

Text: Andreas Kjörling
Sommelier
Bild: vinguiden.com