HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Champagne på middagsbordet!

Klicka på pilen för att läsa mer

När något ska firas, födelsedagar, jubileum eller nya året ska skålas in ses den bubblande drycken som given, även om den i vissa fall ersätts med mousserande alternativ Men att servera den till huvudrätten hör inte till det mest vanliga – tyvärr!
Varför tyvärr, jo därför flera champagner gör sig ännu bättre i matsammanhang.
Jag talar om de kraftfulla mer muskulösa som ibland kräver accompanemang för att komma till sin rätt.

Krug och Bollinger är två lysande exempel tagna från den absoluta toppen.
Krug är det enda champagnehuset som låter sitt vin fermenteras och åldras på små ekfat, allt för att ge den intensiva, komplexa struktur Krug är känd för.
De använder sig av de tre godkända druvorna i Champagne; Pinot Noir(blå druva) för sin fyllighet och långa lagringspotential, Pinot Menuiere(blå druva) för sin frukt och Chardonnay(grön druva) för sin finess och elegans.
7494 Krug Grand Cuvée, 890 kr är inte årgångsbetecknad. Huset föredrar att kalla den en ”multivintage”, med all rätt då de kan förekomma ända upp till femtio olika årgångar i samma flaska!

Den passar till de flesta maträtter bara de inte har för hög syra eller sötma. Underbar till pocherad sjötunga med vitvinsås toppad med en klick rom…eller till en god torsk eller lax eller varför inte fågel eller till desserten … Det är svårt att göra fel. Jag återkommer ofta och gärna till Krug och familjen har där berättat en sann historia som jag gärna delar med mig:
Det kom ett brev för drygt tjugo år sedan, i brevet vädjade kvinnan om att få komma på besök. Eftersom Krug inte tar emot turister, trots att de får många brev med samma önskan, fångade kvinnan familjen Krug. Ett besök ordnades och paret anlände. Kvinnan var mycket tunn stöttad av sin något större man. Deras kläder hade sett bättre dagar och ålder var svårt att identifiera. Besöket genomfördes och efter någon månad kom ytterligare ett brev från samma adressant. Nu var det mannen som skrev, något han lovat sin just avlidna hustru. I brevet framgick att paret sparat varje år för att vid jul få dricka en flaska Krug. Drömmen hade alltid varit att få se var denna gudomliga dryck kommer ifrån. Drycken som även den mest fattiga stackare prioriterar att unna sig Sagan är sann och undertecknad kan konstatera att drömmen är väl värd sitt pris.

En annan topp när det gäller matchampagner är Bollinger, vilken är aktuell med sin nyligen släppta RD-90. 7566 Bollinger RD 90, 820 kr

1990 var ett av de bästa åren i Champagne på länge. Bollinger Grand Année 1990 som kom för några år sedan var fantastisk. RD står för recently degorced(nyligen degorserad) Samma vin som i Grand Année har legat tills nu i Bollingers källare men vinet smakar inte samma. Ålderstonerna har mer drag åt torkad kanderad frukt i jämnförelse med Annéen som drar mer åt marsipan. Båda är underbara men chansen att hitta en Grand Année i dag är nog lika med noll. Kolla dock vad grannen har i sin källare!
RD är underbar till fisk av alla de slag, fågel och inte alltför stark ost samt till lättare dessert.

Tryter kassan, vilken den alltför ofta gör misströsta inte det finns alltid alternativ;

7418 Bollinger Special Cuvée Brut 295 kr.”Medelfyllig, mycket frisk, harmonisk, brödig smak med ton av moget äpple. Lång eftersmak.”

7355 Graham Beck Brut, 95 kr, Sydafrika ”fylld med nötter och mogen frukt-favorit hos männen!”

Avslutningsvis vill jag uppmana alla att nästa gång ni går på krogen, eller bjuder hem folk på middag att ta tillfället i akt och servera en god champagne som både välkomstdrink, till maten och desserten. Det är en oslagbar stämningshöjare!

Text: Josephine Nordlind, Somelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam