HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Svenska mästare i Dry Martini

Klicka på pilen för att läsa mer

Dosa Ivanov från Stenungsbadens Yachtclub rörde hem årets mästerskapstitel i SM Dry Martini 2006. Finalen hölls i Stockholm med åtta kvalificerade deltagare.

Årets vinnare är ett erfaret proffs som även vann för två år sedan med samma stilfulla och publikfriande framförande. Vinnarens klassiskt torra Dry Martini tilltalade såväl de tekniska domarna som smakjuryn. Segern tar honom till det legendariska Black Friar’s Destillery i södra England där Plymouth Gin tillverkas.

– Mitt recept är ingen hemlighet, jag har inte ändrat det vinnande koncept från förra gången utan finslipat det. Jag blandade en klassiskt mycket torr och välkyld Dry Martini: rejält med Plymouth Gin, bara smaksatt med Noilly Prat och så kronan på verket: en oliv, berättar vinnaren Dosa Ivanov.

Den åttonde upplagan av SM Dry Martini som gick av stapeln på Nordic Light Hotel, Stockholm visade upp ett startfält av åtta finalister. Drajjorna bedömdes enligt internationella regler av tekniska domare från Sveriges Bartenders Gille, SBG. Teknikjuryns poäng slogs samman med individuella poäng satta av en smakjury bestående av Dogge Doggelito från The Latin Kings, omtalade glamourbloggande Karolina Lassbo, Spy Bar-chefen Carl M Sundevall och Anders Johansson, initiativtagare till Dry Martini Bar på Nordic Light Hotel och tillika VD. Konferencier var filmkritiker Hans Wiklund vars egen relation till Dry Martini kan beskrivas som ”mycket, god och lång”. SM i Dry Martini arrangerades för åttonde året i rad.

Titeln återerövrad
Dosa Ivanov återerövrade titeln som han vann även 2004. Han är en driven bartender som blandar med trygghet och vars framförande sitter klockrent. Trots en viss tidsoptimism som resulterade i poängavdrag vann Dosa, om än med knapp marginal. Enligt domarna Martin Bergqvist och Catharina Persson behärskar Ivanov till fullo konsten att med en stilfull elegans presentera sig själv och drinkprodukterna för gästerna, i det här fallet publiken.

Smakjuryn var enhälligt samstämda med att en värdig vinnare korats.

– Det som förvånar mycket var den stora skillnaden i smak mellan de åtta Dry Martinis som vi avsmakade, något som hör samman inte bara med fördelningen gin/vermouth utan även med valet mellan oliv och citron, säger Karolina Lassbo, själv före detta diplomerad bartender.

Av Magnus Bergquist
Källa V&S