HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Svensk whisky – slut på ett par minuter

Klicka på pilen för att läsa mer

När Mackmyra släppte sin senaste whisky, Preludium 02, tog de 4536 flaskor som Systembolaget tagit in i det tillfälliga sortimentet, slut samma dag som de släptes.

– Flaskorna tog slut på några minuter. På många ställen var det kö från sju på morgonen. I Valbo (där destileriet ligger) var det över 100 personer i kö klockan halv nio på morgonen, säger Lars Lindberger på Mackmyra Svensk Whisky AB

Machmyra Preludium 02 – Den Svenska Eken – som flaskan heter har, som namnet antyder, smak av svensk ek.

Mackmyras preludiumserie är en inledning inför deras framtida huvudprodukt, som ska finnas tillgänglig i större volymer. Företaget har hittills valt att göra sex buteljeringar i serien Mackmyra Preludium. De görs i begränsad volym och med olika karaktärer. Det handlar naturligtvis om ung whisky – men målet är en framtida svensk maltwhisky.

gamla metoder
Att tillverka whisky är ett gammalt och väl beprövat sätt att fånga råvarornas smaker. Skottar och irländare har för länge sedan insett detta, medan vi svenskar hållit oss till brännvin och öl. Kanske är vårt tålamod för kort för den långa process whisky kräver. Råvarorna har vi, av mycket bra kvalitet. Numera har vi också kunskapen. Tiden är mogen för en whisky med svensk prägel, tycker grundarna till Mackmyra

Arbetet med att ta fram en svensk whisky började 1999 i Mackmyras pilotdestilleri. De testade alla upptänkliga varianter vad det gäller tillverkning och lagring. Företaget utvärderade, och med hjälp av både experter och andra whiskyintresserade kom de år 2001 fram till de två recept som de använder idag.

Den Svenska Eken är den andra utgåvan i Mackmyras serie – Preludium. Det är en ung, begränsad upplaga från deras tidiga destilleringar.

Som namnet antyder kommer den att ha smak av svensk ek. Basen till Preludium 02 är lagrad på first fill-bourbonfat men i ambitionen att skapa en fyllighet i whiskyn har de tillsatt en stor mängd av fat tillverkade av Visingsö-ek, som fått dominera smakbilden i whiskyn. De eftersträvar en så naturlig smak som möjlig och därför är den ej kylfiltrerad och utan tillsatta färgämnen.

Av Magnus Bergquist
Källa: Mackmyra