HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Cognac vinner ny mark

Klicka på pilen för att läsa mer

En ny trend sprider sig över Europas bättre krogar, en trend som skapar ett nytt intresse för Cognac. Destillatet som traditionellt alltid varit en avec konsumeras nu både före och till måltiden, rent eller blandat. Även den traditionelle konsumenten har förändrats.

Sedan många av de stora cognacshusen grundades i slutet på 1700-talet har cognac traditionellt konsumerats av äldre herrar i de övre samhällsskikten. Under de senaste åren har allt fler upptäckt det ljuva destillatet. En innovativ marknadsföring har under de senaste åren presenterat cognac ”on the rocks”, cognac och tonic, eller cognac i cocktails. Det senaste greppet i kampen om konsumenten presenteras av det kända cognacshuset Rémy Martin.

Cognac i korthet.
Cognac är ett destillat av ett alkoholsvagt, syrligt vitt vin som i huvudsak är gjort på druvan Ugni blanc, men även Colmbard. För att det ska få heta Cognac måste det komma från distriktet Cognac i västra Frankrike. Vinet destilleras två gånger i s.k. potstill och lagras där efter i minst två och ett halvt år på ekfat. Nästan all cognac som säljs är en blandning mellan olika årgångar och lagringar. Cognacen blandas med stor omsorg för att få en konsekvens i produkten. En cognacssort ska smaka på samma sätt om den köps fem år senare. Det finns tre olika beteckningar för cognacens ålder, vilka samtliga refererar till den yngsta komponenten i blandningen. De tre är VS, VSOP och XO. Kravet för dessa är att cognacen är lagrad minst 2, 4, respektive 6 år. I princip all cognac är dock äldre än så.

Rémy Taste – ett nytt sätt att konsumera cognac.
Konceptet bygger på att hela måltiden, eller delar av den, matchas mot cognac för att på olika sätt lyfta fram nya egenskaper i både dryck och mat. Remy Taste har lanserats för att på ett lätt sätt illustrera detta genom att små rätter eller tilltugg serveras till Cognacen. Konceptet kommer inom snar framtid att lanseras på ett fler tal av Sveriges bättre krogar. En av de restauranger där det redan finns är anrika Restaurang Hasselbacken i Stockholm. För den som hellre provar i hemmets lugna vrå är det inget problem. Det som behövs är ett par centiliter av Rémy Martins Cognac VSOP, en italiensk mandelskorpa, lite mörk choklad med hög kakaohalt och en bit mögelost, typ Roquefort eller liknande. Prova först en liten tugga av vardera och notera smaken. Prova därefter en liten klunk cognac och notera även hur den smakar på egen hand Gör sedan om proceduren men tag en liten klunk till vardera smakprov, för att upptäcka hur både dryck och mat ändrar karaktär.

Huset Rémy Martin.
Företaget grundades 1724 av fransmannen Rémy Martin, som med stor kunskap om både vin och destillering gjorde namnet känt. Två hundra år efter grundandet tog André Renaud, som genom sin fru fick tillgång till stora lager av vällagrad cognac. Renaud var den första som kontrakterade druvodlare i de två bästa regionerna Grand Champagne och Petit Champagne.
Rémy Martin VSOP är idag den mest sålda cognacen av sitt slag. Totalt producerar företaget årligen 16 miljoner flaskor och exporterar till 160 länder i världen.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam