HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Nordvästra Spanien

Klicka på pilen för att läsa mer

Den fjärde delen av serien Spanien i förändring handlar om det nordvästra hörnet av landet, beläget norr om Portugal. Provinsen heter Galicien och är mest kända för sina härliga vita viner. Vin har gjorts här i århundraden men det är först under senare år som omvärlden fått upp ögonen för dem.

Närheten till havet gör att det lokala köket domineras av fisk och skaldjur. Vinerna som ofta har en bra syra och friskhet passar utmärkt till. I provinsen finns fem olika D.O., varav den mest kända är D.O. Rias Baixas. Regionen har Spaniens största nederbörd och är därför mycket fuktigt. För att undvika problem med mögel och röta i vingårdarna använder man sig av så kallad pergolauppbindning. Då denna ofta är drygt en och en halv meter hög kommer vinden åt at torka upp underifrån. En kort men intensiv torr sommar bidrar även till att druvorna når sin rätta mognad. Det är framför allt Albariño, Treixadura och Godello som odlas. Sedan ett par år tillbaka görs även viner med viss ekfatskaraktär.

Monterrei
Monterrei ligger längre österut på gränsen till Portugal. Vingårdarna är belägna på sluttningar längs med floden Támega. Vingårdarna som är belägna 400 till 450 meter över havet gör att klimatet mildras något. De vita druvor som odlas är bland annat Dona Blanco, Verdello och Treixadura. Det görs även rött vin av bland annat den lokala druvan Mencia. Vinerna kan vara svåra att finna men är väl värda att provas.

Ribeiro
Mellan Rias Baixas och Monterrei ligger regionen D.O. Ribeiro med vingårdar som överblickar floden Mino och dess bifloder. Vita viner produceras i huvudsak, vilka är halmgula, bleka och med en bra balans mellan alkohol och syra. Druvorna som odlas är helt och hållet inhemska och många gånger även lokala. Likt grannregionerna förekommer Treixadura, Albariño och Torrontes. Även planteringar med röda druvor som Mencia förekommer. Några av vinerierna har genom investeringar ökat sin kvalitet och börjat synas allt mer på den internationella marknaden.

Ribeira Sacra och Valdeorras
De två distrikten som ligger längs österut i Galicien är D.O. Ribeira Sacra och D.O. Valdeorras. Vingårdarna är belägna i floddalarna längs Mino och Sil (som är en biflod till Mino). Då de är längre bort från havet minskar influensen och klimatet är mer av inlandstyp. I de terrasserade vingårdarna i Ribeira Sacra odlas bland annat Mencia och Garnacha som båda är röda. Det är just röda viner som är av betydelse även om vita också står att finna. I Valdeorras strävar myndigheten efter att skilja på endruvsviner och viner gjorda på flera olika druvor för att på så sätt höja kvaliteten. De viner som är gjorda på minst 80% av samma druvtyp klassas som Valdeorras Superior medan de andra bara kallas Valdeorras. De unga röda vinerna står sig bra gentemot sina jämlika i Spanien och kommer sannolikt att synas i framtiden.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, www.dryckeskonsult.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Mer om Spanien i VinAtlasen, klicka här!