HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Sydöstra Spanien

Klicka på pilen för att läsa mer

Spanien är ett av de vinländer i världen där det sker störst förändringar. Det är inte bara ny teknik som ökar utan även nya ursprungsbeteckningar, s.k. DO. Den tredje delen av fem tillägnas sydöstra Spanien och provinserna Valencia och Murcia. Större delen av allt vin tillverkas här har tidigare sålts i bulk.

Klimatet i regionen influeras till vis del av Medelhavet men även de bergskedjorna Cordillera Subbético i sydväst och Sistema Iberico i norr. Dessa bidrar inte bara med altitud som betyder att vingårdarna ligger högre över havet och därmed svalare utan även med svalkande vindar. Generellt är det väldigt varma somrar men väldigt kala vintrar. De kalla vintrarna ger vin-rankan en chans att vila och återhämta sig. En viss nederbörd förekommer men det är inte ovanligt med konstbevattning. Att konstbevattna blev under andra halvan av nittiotalet tillåtet, vilket var en av de viktigaste orsakerna till att så många nya vinregioner tillkommit.

Utiel-Requena
D.O. Utiel Requena är beläget i västra delarna av provinsen Valencia. De röda druvor som odlas här är bland annat Bobal, Tempranillo och Garnacha men även Cabernet Sauvignon och Syrah odlas. Bland de vita druvorna finns den lokala sorten Merseguera tillsammans med Macabeo, Planta Nova och Sauvignon Blanc. Vinerna präglas numer allt oftare av modern stil, men i ett försök att ändå behålla något av det traditionella har den lokala myndigheten, Consejo Regulador, infört en klassificering som kallas Vinos de Heredad. Tanken är att druvorna ska odlas på traditionellt vis samt att vinerna ska lagras. Klassificeringen är dock inte helt i bruk ännu.

Valencia
I provinsen Valencia finns även en D.O. med samma namn. D.O. Valencia utgörs av de fyra underregionerna Alto Turia, Clarino, Moscatel de Valencia och Valentino. Rött vin, vitt vin, rosévin och sött vin tillverkas såväl som aromatiserat vin och mousserande vin. Den största delen av all produktion går till export. Framför allt är det vita druvor som odlas, vilka är Merseguera, Malvasia, Planta fina och Pedro Ximénez för att nämna nårgra. Den röda som dominerar är som på många andra ställen i södra Spanien Monastrell. Här görs även ett sött vin som kallas Vino Rancio. Det är ett vin vars druvor får torka i solen för ökad koncentration, vinet får sedan madeirisera, dvs oxidera, för att få sin speciella karaktär.

Jumilla
Längre söderut finns provinsen Murcia med sina tre ursprungsbeteckningar D.O. Jumilla, D.O. Yecla och D.O. Bullas varav den förstnämnda är mest känd. Under slutet av 1980-talet slog vinlusen till även här (ca hundra år efter övriga Spanien). Stora delar av vingårdarna planterades därför om. I Jumilla är det idag rött vin som dominerar, i huvudsak gjort på Monastrell men även Garnacha Tinta, Cencibel (Tempranillo), Cabernet Sauvignon, och Syrah förekommer, ofta i blandningar för att ge extra karaktär åt Monastrellvinerna. De unga röda vinerna som görs här betraktas som några av de bästa i Spanien. Den lilla del vitt vin som finns görs på druvorna Merseguera, Airén och Pedro Ximénez.

Text: Andreas Kjörling, Sommelier, www.dryckeskonsult.com
Illustration: Magnus Eriksson, Coreklam

Mer om Spanien i VinAtlasen, klicka här!