HEM
Vinguiden är en del av Schibsted. Schibsted är ansvarig för dina data på denna sida. Läs mer här

Alla smaker med Absolut

Klicka på pilen för att läsa mer

Sött, surt, salt, beskt och umami – heter de fem grundsmakerna som tungan kan känna och ge ansiktet allt från sura miner till söta kyssar.

Bartenders har avslöjat för Absolut Vodka att dagens barlejon inte beställer drinkar med namn lika ofta som förr. Utan numera är det en smak som önskas.

Det var utgångspunkten när det stora svenska spritbolaget i samarbete med tre flinka bartendrar skulle utveckla nya drinkar. Bartendrarna utgick från grundsmakerna sött, surt, salt, beskt och umami, för att skapa fem drinkar över hela smakspektrat. Resultatet blev en full hand som bjöd tungan på en 360 gradersresa.

Grundsmaker är de smaker som vi oberoende av luktsinnet kan känna med speciella receptorer, eller smaklökar, på tungan. De som forskar på detta är inte helt överens om hur en smaksensation blir till men det är uppenbart att grundsmakerna och kemiska processer på tungan spelar roll för upplevelsen när vi äter och dricker.

– De fem grundsmakerna är fundamentet för alla smakupplevelser. Vi ville renodla smakerna för att skapa nya spännande drinkar som helt skiljer sig från varandra. Det enda de har gemensamt är att de är baserade på Absolut Red Ruby, berättar Melker Gustafsson, produktchef för Absolut i Sverige.

Erik Rehnby och Joel Söderbäck på Ljunggrens samt Björn Sandell på Sturecompagniet i Stockholm, utvecklade drinkarna som erbjuder något för alla smaker. Alla fem är lika enkla att även hemmablandaren ska klarar av att göra dem i det egna köket.

Att blanda till söta, sura och salta drinkar kan många göra med finess – men umami?! Denna femte svårdefinierade grundsmak som japanerna var först att identifierad i början av 1900-talet. Umami upplevs som lite metallisk och är vanlig i lagrade ingredienser samt i soja, buljong och råa grönsaker. Den finns nästan i ren form i kryddan Aromat. Smaken är inte vanlig i drinksammanhang men om man tar en skvätt soja, citrongräs och ett knippe mod kan man väl bjuda på en Different Martini.

Av Magnus Bergquist

Kolla in alla fem grundskaksdrinkarna >>